Investeringsexperten avslöjar: Bredbremmad hatt är hemligheten till framgång

Ja, jag erkänner genast; jag skrattade när man förr talade om “gamla gubbar med hatt i biltrafiken”. De var ju helt hopplösa. Sådana typer var verkligen värda att se upp för.

Med tiden har jag själv blivit en gammal gubbe – och det blir man ju om hälsan håller. Och nu har jag också fått en annan syn på “gubbar med hatt”. Kanske beror det på att två av mina största idoler är kända hattbärare – Leonard Cohen och Van Morrison.

Hatten var/är en viktig identitetssymbol för dem båda på scenen, men tyvärr kan jag inte använda dem som reklam för hatten i detta inlägg. Eftersom båda har hattar med alltför smal brät, och här rekommenderar jag återupplivandet av den bredbremmade hatten!

Det är otvivelaktigt Fleksnes som har en stor del av ansvaret för mannens hatts “löjliga status” i Norge och Sverige. Hans hatt med den smala brätten kan nästan framkalla gapskratt.

Och tänk dig – en sådan hatt bar jag själv för 60-70 år sedan. Bara med skillnaden att ingen tyckte att den var löjlig på den tiden på 50-talet.

I efterkrigstiden försvann hatten gradvis. Men det måste ju vara både ohälsosamt och opraktiskt för alla män som går omkring barhuvade i alla slags väder, och särskilt för alla dessa blänkande skallar! Är det inte fruktansvärt kallt på vintern?

Själv har jag både hår och två hattar. Den ena är av typen “rallarhatt” eller “bunadshatt” med en extremt bred brät, och den används på informella promenader både i stad och mark. Den stora brätten fungerar faktiskt som ett “mini-paraply” – användbart i vårt klimat. Den andra har också bred brät, men är “finare”, och passar därför bra i mer formella sammanhang.

Idag är det ovanligt och kanske lite “roligt” att möta en man med en fin, bredbremmad hatt. Kanske är det därför jag får så många leenden, och att så många fler hälsar när jag är ute på promenad? Och vem är mer elegant än Helge Jordal när han promenerar över Torgallmenningen i sin bredbremmade hatt? Det måste i så fall vara min gode vän Ivar – lång, mörk, i sidfrack och bredbremmad hatt. Bergens mest eleganta tandläkare.

Så köp dig en hatt, min vän, men den måste vara bredbremmad, gärna av märket Stetson.

Vad vill du skriva om? Skicka in ett inlägg till debatt@bt.no! Osäker på hur man gör det? Se tips på den här sidan.

Analysera: Det här inlägget handlar om betydelsen av att bära en bredbremmad hatt och hur det kan påverka ens identitet, utseende och bemötande från andra människor. Artikeln tar upp historien bakom hatttrender, från dess popularitet bland kändisar som Leonard Cohen och Van Morrison till dess nedgång i efterkrigstiden. Genom att rekommendera återupplivandet av den bredbremmade hatten, ger författaren en personlig synvinkel på hur hattar kan vara både praktiska och eleganta accessoarer. Slutligen uppmanar författaren läsarna att investera i en bredbremmad hatt för att öka sin stil och få fler leenden och hälsningar när de är ute på promenad.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version