Spänningarna mellan Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah har ökat markant sedan Gazakrigets början. Läs om de senaste händelserna och deras påverkan på regionen.

Fientligheterna mellan Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah har intensifierats avsevärt sedan Gazakrigets utbrott i oktober. Iranstödda Hizbollah delar Hamas fientliga inställning till Israel.

Sedan Gazakrigets början har minst 543 människor i Libanon dödats i israeliska attacker, medan attacker från södra Libanon har dödat minst 21 människor i Israel, enligt uppgifter från respektive sidor.

I tisdags dödades en man och en kvinna i det av Israel annekterade Golanhöjderna när en bil som de färdades i träffades av en raket som avfyrats av Hizbollah. Samma dag mördade Israel en ledare inom Hizbollah som tidigare ska ha varit livvakt åt Hassan Nasrallah, Hizbollahs högsta ledare.

Upptrappningen skrämmer den 53-årige Jihad Chamoun. Han är far till två vuxna barn som studerar på universitetet och bor i Achrafieh som ligger i Beiruts kristna del. Han och hans familj är emot kriget och vill inte dras in i ett krig som inte handlar om Libanon. Men Hizbollah vill dra in oss i ett krig mot vår vilja. De kontrollerar staten med sina vapen, sina ligister och sin terrorism, säger Chamoun till DN. Vi har i dag inget annat val än påverka genom politik och diplomati med omvärlden. Vi måste göra det omöjliga för att undvika kriget.

Krigshotet diskuteras ”vart man än går i Libanon”, säger Jihad Chamoun: på arbetsplatser, på sammankonster, i sociala medier. Hizbollah bör inte blanda sig i den israelisk-palestinska konflikten. Om de är, som de påstår, en motståndsrörelse så borde de skydda gränserna, inte attackera grannländer. Men Hizbollah har också sympatisörer i Libanon. Vår väg är tydlig. Det börjar med uppoffring och slutar med martyrskap. Tack vare Gud är vi ståndaktiga. Segern kommer, om Gud vill, säger Ali Murtada som bor i södra Libanon.

Han och hans familj befinner sig i staden Nabatieh, 50 kilometer norr om hembyn Aita al-Shaab, nära den israeliska gränsen. De tillhör de cirka 100 000 libaneser som tvingats fly från gränsområdet mot Israel.

Är du inte rädd att Libanon ska bli som Gaza? – Låt det ske. När du har värdighet, så bryr du dig inte om hus. Hans vän Muhammed Barakat, som sitter bredvid honom på ett kafé, när DN når dem på telefon, håller med: Ingen är rädd. Om Israel vill börja krig, låt dem göra det. Vi har en motståndsrörelse som kan svara mot hela världen.

Men den kristna Beirutbon Jihad Chamoun säger att de flesta shiamuslimer – och sunnimuslimer – i Libanon inte har någon vilja att krossa Israel. De är fattiga och har fått nog av krig, precis som vi. De som säger att Hizbollah kommer att förgöra Israel gör det av lojalitet och för att de får lön från Hizbollah, menar han.

Hizbollah är ett väpnat shiitiskt islamiskt politiskt parti, som grundades efter den israeliska invasionen av Libanon 1982. Organisationen tillhör motståndsaxeln ledd av Iran mot USA, Israel och deras allierade i Mellanöstern. Den får direkt ekonomiskt, militärt och logistiskt stöd från Iran. Den har klassificerats som en terroristorganisation av Arabförbundet, Gulfstaternas samarbetsråd och flera länder som USA. EU, och Sverige, har förbjudit Hizbollahs militära gren som en terroristorganisation. Hizbollahs militära gren anses vara mäktigare än den libanesiska armén. Hizbollah beskrivs som en stat inom en stat. Hassan Nasrallah har lett Hizbollah sedan 1992, då Israel mördade hans föregångare Abbas al-Musawi.

Fientligheterna mellan Israel och Libanon har en lång historia, med periodiska våldsamheter och gränskonflikter. Det senaste Gazakriget har intensifierat spänningarna och skapat oro i regionen. Det är viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om konfliktens påverkan på människor och samhällen i området.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version