Stjärnorna, talangerna och snackisarna från cykelvärlden

Vilodag i Tour de France – men snart är det dags för den tredje och sista veckan. Under måndagen höll stjärntrion Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard och Remco Evenepoel varsin pressträff. – Han är från en annan planet, säger Evenepoel om ”Pogi”. – Det är inte så att han är mycket bättre, svarar Vingegaard. Här är det senaste från cykelcirkusen.

Evenepoel: ”Stolt att jag slog Pantani”

Två veckor har gått och vi går snart in i den tredje och sista veckan av Tour de France. Under måndagen är det vilodag, men cyklisterna ligger inte bara i sängen. Belgaren Remco Evenepoel passar på att visa sina baristafärdigheter men svarar också på journalisternas frågor om sitt livs första Tour de France. – Jag borde fråga er haha… Vad jag gjort bra och inte är svårt att svara på, men jag har lärt mig mycket i de kritiska momenten. I etapperna med gravel och sidvind har jag visat att jag utvecklats. Jag har hittat en bra position i svåra lägen. Det är väl den stora överraskningen. Det är en stor press och många säger att det här är det loppet under året då man är mest nervös. Den bilden delar jag, säger Evenepoel.

Under söndagens etapp slog Tadej Pogacar (39,41) Marco Pantanis gamla klättringsrekord upp för Plateau de Beille med 3 minuter och 40 sekunder. Men även Vingegaard och Evenepoel klättrade snabbare än ”Piraten”. – Det gick verkligen fort i går och det kändes i benen. Jag har aldrig känt det på det här sättet riktigt. Det var hårt, det var tufft, och jag gjorde det bra. Men Tadejs prestation var helt otrolig. Belgaren tar i ännu mer. – Han är från en annan planet. Men jag är också stolt över att jag körde snabbare än Pantani. Inför de avslutande etapperna ligger Evenepoel bra till för en pallplats. Till godo har han 5 minuter och 45 sekunder på Joao Almeida som just nu ligger fyra. – Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kommer att försvara tredjeplatsen. Om jag kan vinna ytterligare en etapp kommer jag definitivt försöka, men om jag inte lyckas med det kommer jag också vara väldigt nöjd med en pallplats i Nice.

Vingegaard: ”Han är inte mycket bättre”

Efter söndagens etapp är dansken Jonas Vingegaard 3 minuter och 9 sekunder efter Tadej Pogacar i totalen, men han är inte chockad över slovenens brutalt höga nivå. Säger han i alla fall. – Nej. Jag klättrar bättre än jag någonsin gjort, i alla fall i går. Men när någon är bättre får du bara acceptera det. Och han är bättre just nu, men förhoppningsvis kan vi ändra på det under kommande vecka. – Jag gjorde mitt livs prestation i går så jag kan inte vara besviken över huvud taget. Någon var… Eller någon? Tadej var bättre och han förtjänade att vinna, fortsätter Vingegaard. Hoppet om en tredje Tour de France-titel på raken lever, enligt 27-åringen. – Jag tror fortfarande det är möjligt att göra någonting. Jag kommer inte lägga mig utan en fight. Jag har vunnit Tour de France två gånger och jag är inte här för andraplatsen. Självklart kommer jag göra allt jag kan för att försöka vinna. Utöver sina egna prestationer hoppas han att Pogacar har en sämre etapper framför sig. – Han ser väldigt stark ut, men om man tittar bakåt kan man se att han kan ha dåliga dagar. Kanske kommer han att ha det i den tredje veckan, det vet man aldrig. Om tredjeplacerade Remco Evenepoel säger Vingegaard: – Han har också visat att han är riktigt stark. Vi såg det i går och i förrgår. Men jag föredrar att attackera Tadej och gå för förstaplatsen än att titta bakåt.

Pogacar: ”Åt mitt livs bästa brownie”

Det ser onekligen bra ut, men är Tour de France-segern redan klar? Nej, uppger storfavoriten Tadej Pogacar. – Det kommer att bli en tuff sista vecka. Vi kommer definitivt att få se lite fyrverkerier. Etappen på lördag är faktiskt en hemresa för mig. Jag tränar mycket där, säger Pogacar på måndagen. Under vilodagen cyklade han och stallet en liten tur innan de besökte ett bageri. – Berätta inte för min dietist, men jag åt mitt livs bästa brownie, skojar ”Pogi”. Han uppskattar den hårda kampen som uppstod mot Jonas Vingegaard och Visma-Lease a bike under söndagens klättring. – Hatten av för dem. Full fart från botten till toppen. Det var en galen etapp. Inför den avslutande veckan tror han att Visma-stallet ”inte kommer gå för både fredag och lördag”, utan välja ut en etapp att satsa järnet på. I övrigt verkar inte ”Den nye kannibalen” jätteorolig. – Egentligen är jag inte rädd för någonting. Det återstår fortfarande några bra etapper. Naturligtvis vill man inte krascha eller bli sjuk, så låt oss försöka undvika det. Covid går runt i klungan och det kommer också sprida sig i bergen med fansen, så låt oss hoppas att jag är förskonad från det, säger Pogacar som smittades två veckor före Tourens start. Hans stora mål har varit att göra som Pantani gjorde 1998, vinna Giro d’Italia och Tour de France under samma år. Men om han vinner Touren kommer han inte satsa på trippeln. När han frågas ut om det är ”100 procent säkert” att han inte kommer vara med i Vuelta a España svarar slovenen: – Låt oss hålla det vid 99 procent… Det här året. Under kommande år är det mycket mer troligt att jag kommer vara med.

Analys:

I denna artikel rapporteras det om de senaste händelserna inom cykelvärlden, med fokus på Tour de France och de främsta cyklisterna som tävlar. Stjärnorna Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard och Remco Evenepoel diskuteras, där deras prestationer och kommentarer från pressträffar tas upp. Det framgår att tävlingen är intensiv och att cyklisterna är redo att kämpa till sista stund för att nå sina mål. Genom att följa Tour de France kan man få en inblick i den hårda kampen och passionen som präglar cykelsporten. Det är en spännande tid för cykelfans att följa med och heja på sina favoriter mot seger.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version