Ratefesten kan ge danska A.P. Møller-Maersks resultat en boost på flera tiotals miljarder kronor

En av världens största containerfartyg, “Majestic Maersk”, här i Gibraltarsträdet på väg till Algeciras i Spanien, i januari 2023. Foto: JON NAZCA

Publicerad: För mindre än 10 minuter sedan

Den danska sjöfarts- och containerfraktjätten A.P. Møller-Maersk (Maersk) höjer sina resultatförväntningar för helåret 2024, som ett resultat av högre rater efter attackerna mot sjöfarten i Röda havet. Det skriver Bloomberg torsdag.

Miljardlyft

Maersk förväntar sig nu ett underliggande EBITDA-resultat på mellan 9 och 11 miljarder dollar för helåret, jämfört med tidigare förväntningar på 7–9 miljarder dollar. Analytiker förväntade sig i genomsnitt ett EBITDA-resultat för 2024 på 8,76 miljarder dollar enligt Bloomberg.

Något väntat

Kreditanalyschef Brian Godsk Børsting på Danske Bank anser att Maersks uppjusteringar är något väntat, med tanke på den starka rateuppgången de senaste månaderna. Han ser ändå positivt på siffrorna ur ett kreditperspektiv.

Uppjusterat tidigare

Maersk har höjt sina resultatförväntningar både i maj och juni, i och med att attackerna mot sjöfarten i Röda havet tycks ha haft en större inverkan på de globala värdekedjorna – och därmed raterna – än vad som förväntades. Rederiet förväntar sig att utmaningarna i Röda havet kommer att fortsätta åtminstone till slutet av 2024.

Högre tillväxt

Maersk höjer sina utsikter för volymtillväxten på den globala containermarknaden för helåret, vilket nu uppgår till 4–6 procent, jämfört med tidigare intervallet 2,4–4,5 procent. Maersk rapporterar samtidigt ett ojusterat underliggande EBITDA-resultat på 2,1 miljarder dollar, ett underliggande driftsresultat på 756 miljoner dollar och ett rapporterat driftsresultat på 963 miljoner dollar, av driftsintäkter på 12,8 miljarder dollar i andra kvartalet.

A.P. Møller-Maersks A- och B-aktier är nästan oförändrade på Köpenhamnsbörsen torsdag.

Analys:
Maersk har ökat sina resultatförväntningar för 2024 på grund av de högre rater som uppkommit efter attackerna mot sjöfarten i Röda havet. Detta har lett till en positiv effekt på företagets kreditgrund. De förväntar sig en högre tillväxt och ökade volymer på den globala containermarknaden. Detta kan indirekt påverka investerare och potentiella aktieägare genom att visa på företagets styrka och tillväxtpotential, vilket kan leda till ökad intresse och investeringar i Maersk.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version