Heliga Stolen ger sig in i debatten om det omtalade OS-numret

Ett inslag med dragartister under OS-invigningen i Paris har kritiserats för att håna kristna. Nu ger sig Vatikanen in i debatten. I uttalandet skriver Heliga stolen, det vill säga, påveämbetet i Rom, att den ”kan inte annat än att ansluta sig till de röster som höjts under de senaste dagarna, för att beklaga den kränkning som har begåtts mot många kristna och troende i andra religioner”. Det rapporterar norska NTB. Flera kritiker pekar på numrets likheter med Leonardo Da Vincis renässansmålning ”Nattvarden” och menar att tolkningen var hånfull och hädisk mot kristendomen.

Ceremonins konstnärlige ledare Thomas Jolly har dock dementerat att verket ska vara en blinkning till ”Nattvarden”. – Det var inte min inspirationskälla. Jag tycker att det är ganska tydligt, sade Thomas Jolly tidigare till BFM TV. Personerna i numret ska i stället vara grekiska gudar från Olympen – den blåmålade singer-songwritern Philippe Katerine spelade till exempel vinguden Dionysos. Enligt The Guardian har flera konsthistoriker pekat ut den holländska konstnären Jan van Bijert 1600-talsmålning ”Le Festin des dieux” som en referens.

Analysis:
I denna artikel diskuteras kontroversen kring ett inslag under OS-invigningen i Paris som har upprört många kristna och troende. Vatikanen har uttalat sig om att de beklagar den kränkning som har skett. Konstnärliga ledaren för numret förnekar att det var menat som en hånfull blinkning till Da Vincis “Nattvarden” och förklarar att det snarare var inspirerat av grekiska gudar. Det finns även referenser till konstnären Jan van Bijerts målning som en möjlig influens. Detta visar på den kulturella och religiösa känsligheten som kan uppstå vid stora evenemang och hur tolkningar kan skilja sig åt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version