Börsen över hela världen rasade på måndagen. Dagens uppgång på Oslo Börs har avtagit: – Jag tror att många säljer av saker de önskar att de sålde tidigare, säger strategen.

I GANG: Klockan 9 öppnade handeln på Oslo Börs. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Publicerad: Idag 08:43 Uppdaterad just nu

Huvudindexet, som visar hur det går på Oslo Börs, är upp 0,64 procent runt kl. 12 på tisdagen.

Därmed har den positiva stämningen avtagit betydligt, efter en inledande uppgång på två procent.

Måndagen slutade med en kraftig nedgång på Oslo Börs. Detta skedde efter en historiskt dålig börsdag i Asien. Även på aktiemarknaderna i USA gick det dåligt på måndagen.

Börsfallet i Tokyo var större än under finanskrisen 2008.

På tisdagsmorgonen återhämtade sig börserna i Asien. Den viktiga Nikkei-indexen på Tokyobörsen stängde med en uppgång på över 10 procent.

Hvilka selskaper gör det best i resesjoner?

– Jag tror att vi måste räkna med att det kommer att vara en del svängningar framöver, säger chefsstrategen på Danske Bank, Anders Johansen.

– När det är så stora reaktioner som kommer på kort tid, kommer det att vara svängningar åt båda hållen, säger han.

Han tillägger att det inte är så mycket fundamentalt som har förändrats sedan igår.

Oljepriset (brent spot) ligger på 76,31 dollar runt kl. 12. Det är en nedgång på nästan en dollar sedan midnatt, men det är en uppgång sedan måndag förmiddag då det var nere på 75,1 dollar fatet – det lägsta oljepriset hittills i år.

Så går det för några av de mest omsatta aktierna på Oslo Börs runt kl. 12:

– Equinor är upp 0,09 procent
– DNB är upp 0,71 procent
– Kongsberg Gruppen är upp 2,17 procent
– Aker BP är ned 0,04 procent
– Frontline är upp 0,37 procent

– Oöversiktligt

Efter en inledande uppgång är det mestadels röda siffror på de viktiga indexen i Europa på tisdagseftermiddagen.

Samlingsindexet för europeiska aktier Stoxx 600 är ned 0,04 procent runt kl. 12. Siffrorna från förhandeln på Wall Street i USA visar en försiktig uppgång.

– Jag tror att många säljer av saker de skulle önska att de sålde tidigare, säger Johansen om nedgången som kom under tisdagen.

Seniorstrategen på Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, säger till E24 att gårdagen kommer att bli ihågkommen, och att bilden är oöversiktlig.

– Det var också ganska dramatiska fall i USA igår. Nasdaq var en kort stund ned nära 5-6 procent, men stängde ned 3,43 procent, säger han.

Nu anser Bernhardsen att vi ser tecken på stabilisering, men att man bör vara försiktig.

– Bilden är oöversiktlig och kan snabbt vända.

– Jag tror fortfarande att det finns en viss korrektionsstämning på marknaderna.

Han påpekar också att det vanligtvis är färre affärer i augusti månad, vilket kan leda till stora svängningar och en mer nervös stämning.

– Vad som blir avgörande framöver?

– Allt vi får av data från den amerikanska ekonomin, särskilt arbetsmarknaden, blir viktigt att följa, säger strategen.

Därför är det börskaos

Experter som E24 har talat med lyfter fram tre anledningar till börsraset man såg på måndagen:

– Enorma teknologiaktier har stigit mycket under 2024. Dessa får nu en korrigering efter att ha levererat lite svagare utsikter än vad marknaden hoppades på.

I USA har särskilt de sju största teknologiföretagen stigit kraftigt under 2024. Uppgången har delvis drivits av AI-optimismen, med Nvidia i spetsen.

– Det är inte ovanligt att det kommer en korrigering vid någon tidpunkt, säger investeringsdirektören på Nordea, Robert Næss.

“Månadens viktigaste siffror”, nonfarm payroll, i USA visade att det skapades färre jobb utanför jordbruket än vad experterna hade förväntat sig i juli.

Arbetslösheten ökade, medan det förväntades att den skulle förbli stabil. Löneökningen minskade samtidigt mer än väntat. Det gillade inte marknaden.

Det skapar rädsla för svagare tillväxt och en långvarig ekonomisk nedgång. Investerare ser möjligheter för att den amerikanska centralbanken kan komma med en hastig sänkning inom en vecka för att hålla farten uppe i ekonomin.

Bloomberg skrev på måndagen att investerare ser 60 procent chans för en hastig sänkning från den amerikanska centralbanken inom en vecka för att hålla farten uppe i ekonomin.

Stiger på trafikktall

Tisdag morgon presenterade Norwegian trafiktsiffrorna för juli månad.

Flygbolaget fraktade mer än 2,5 miljoner passagerare i juli, en tillväxt på nio procent jämfört med juli förra året.

Det ska vara den bästa månaden sedan 2019, skriver bolaget i börsmeddelandet.

– Jag är väldigt nöjd med det goda arbete alla våra kollegor har gjort under årets mest hektiska resemånad. Ansträngningen återspeglas i våra siffror för juli, som bland annat inkluderar rekord i antal passagerare sedan före pandemin, säger Norwegian-VD Geir Karlsen i meddelandet.

Norwegian-aktien är upp 0,24 procent kl. 12.

Raser igen

Bioteknologiföretaget Ultimovacs offentliggjorde på måndagskvällen resultat från en klinisk studie som visar att cancer-vaccinet UV1 inte gav bättre resultat än standardbehandlingen för patienter med cancer i huvud och nacke.

Det skrev bolaget i ett börsmeddelande.

Tidigare i år föll aktien över 90 procent på en dag efter besviken resultaten från en annan studie.

Ultimovacs-aktien rasar 53,89 procent.

Analys:

Börsen har varit volatil de senaste dagarna med kraftiga upp- och nedgångar. Teknikaktier har stigit kraftigt under året och en korrigering var väntad. Svaga jobbsiffror i USA har lett till oro för svagare tillväxt och en eventuell ekonomisk nedgång. Investerare spekulerar nu om en hastig sänkning från den amerikanska centralbanken för att hålla ekonomin igång. Norwegian presenterade starka trafiktsiffror för juli, vilket ledde till en positiv reaktion på aktien. Ultimovacs å andra sidan raserade efter besvikelsen från en klinisk studie. Marknaden är fortsatt osäker och volatiliteten kan fortsätta under de kommande dagarna. Det är viktigt att följa nyckelindikatorer och ekonomiska data för att förstå riktningen på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version