Investera i Stockholm: Carmen stänger – vad betyder det för din ekonomi?

Söderkrogen Carmen, eventuellt döpt efter Georges Bizets opera, har stängt. Många gråter, precis som när den rebelliska titelfiguren dör i slutet. ”Ah Carmen! Ma Carmen adorée!”

Är det Stockholm som har dödat Carmen? Nej, det är väl ingen konspiration mot ägarna eller sunkhaket som kulturyttring att tillståndsenheten har återkallat serveringstillståndet. Men så kan det förstås kännas ändå. För den som har tittat för djupt ner i veckans öl är ju en Karhu på Carmen lika mycket finsk-spansk kultur som tango.

På bara några decennier har Carmen ändå blivit ett klassiskt ställe i en huvudstad som gärna spottar ut verksamheter med lokalfärg fortare än någon hinner viska Bröd & Salt.

Bardisken saknar samma patina som på Kvarnen eller Pelikan och ölen som klibbat under fötterna har varit betydligt färskare. Det är inte Per Anders Fogelström utan snarare serietecknare à la Mats Jonsson som förevigat baren i korsningen Tjärhovsgatan och Östgötagatan (häromåret skymtade den förbi i Måns Nymans ljuvliga sommarfilm ”Stammisar”). På bara några decennier har Carmen ändå blivit ett klassiskt ställe i en huvudstad som gärna spottar ut verksamheter med lokalfärg fortare än någon hinner viska Bröd & Salt.

Som ung och inflyttad stockholmare med begränsad budget tidigt 2000-tal blev Carmen ett naturligt vattenhål. Man drogs dit av någon med bättre koll som ville visa: Titta här, det finns faktiskt syltor i Stockholm! Med åren var det en gest eller initiationsrit som blev alltmer desperat i en stad med accelererande bostadspriser och segregation.

Det gör kanske ”Carmen” till en kliché. Som ”Stureplan”, fast tvärtom. Men när lokaltidningen Mitt i (31/7) rapporterade om krogens öde kom samtidigt nya rubriker om konkurshotet mot Oscar Properties, som satsade på lyxlägenheter för stadens rikaste när räntan var som lägst. 2024 har både byggherrar i premiumklassen och prispressande barägare svårt att täcka sina skulder.

Där någonstans, i avståndet mellan sunkhaken och skyskrapetaken, finns onekligen en tacksam början på nästa svit om dina och mina drömmars stad.

Läs fler texter av Jacob Lundström.

Analys:
Artikeln diskuterar stängningen av Söderkrogen Carmen och dess påverkan på Stockholms kulturliv och ekonomi. Genom att koppla samman evenemanget med konkurshotet mot lyxlägenhetsbyggare som Oscar Properties, ger författaren en inblick i stadens ekonomiska landskap och dess förändringar över tid. Det betonar vikten av att förstå sambandet mellan små kulturella institutioner och stora ekonomiska aktörer för att navigera i stadens framtid och dess påverkan på individernas liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version