Nadia Martin Wiggen ser positiva krafter i oljemarknaden trots rädslan för recession

Nadia Martin Wiggen, tidigare oljeexpert på Pareto och nu direktör på hedgefonden Svelland Capital, har en lång erfarenhet av oljemarknaden. Trots en nedgång i oljepriset på grund av rädslan för recession, ser hon positiva krafter i det fysiska oljemarknaden som pekar åt motsatt håll.

En ökning av short-positioner sedan början av juli har lett till att vissa investerare har tjänat på nedgången i oljepriset. Makrofonder och algoritmefonder har satsat på fallande oljepriser den senaste tiden, vilket har resulterat i en nedgång på 10 procent under den senaste månaden för nordsjöoljan.

Även om marknaden har varit pessimistisk, har det fysiska oljemarknaden visat en annan bild. Wiggen pekar på att fysiska oljefat köps och säljs internationellt, och just nu har nordsjöoljan ökat med över tre procent.

Wiggen nämner tre huvudorsaker till att makrofonder satsat mot oljepriset: den amerikanska räntan, Kinas ekonomiska problem och Opecs produktionsplaner. Trots detta pekar hon på positiva indikationer från USA som visar på en ökad efterfrågan på bensin, vilket inte tyder på en kommande recession.

Hon framhåller även tre andra faktorer som påverkar oljeutbudet på marknaden: amerikansk produktion, nedstängning av Sharara-fältet i Libya och minskad rysk produktion. Trots vissa oro för att oljelagren kan byggas upp under första halvåret 2025, finns det en potential för ökad Opec-produktion mot slutet av 2024 enligt Wiggen.

Wiggen varnar också för potentiella stora händelser i Mellanöstern som kan påverka oljemarknaden, särskilt om konflikten mellan Iran och Israel eskalerar. Hon tror att oljemarknaden inte är tillräckligt förberedd för en betydande minskning av utbudet om en sådan konflikt inträffar.

Sammanfattningsvis visar Wiggen på olika faktorer som påverkar oljemarknaden, både positiva och negativa. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa faktorer och deras eventuella konsekvenser för att fatta välgrundade beslut om sina ekonomiska investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version