Historisk ceremoni i Paris: Abeba Aregawi får retroaktiv bronsmedalj

I dag hölls en historisk ceremoni i Paris där tio olympier fick ta emot retroaktiva OS-medaljer, bland dem Abeba Aregawi. Medeldistanslöparen representerade Etiopien i London-OS men började tävla för Sverige efter att ha vunnit VM-guld på 1 500 meter. Hon fick sin bronsmedalj på scenen vid Trocadéro-Champions Park med Eiffeltornet i bakgrunden.

Aregawi gjorde en sensationell comeback i juni när hon vann det franska 10-kilometersloppet Corrida de Langueux på 31:05, vilket är den bästa tiden någonsin av en svensk kvinna.

Svenska friidrottsförbundet bekräftar att de är i kontakt med Aregawi och att det inte finns några hinder för henne att tävla för Sverige igen. Problemet är att hon inte representerar någon svensk förening för tillfället, vilket innebär att hennes tider inte räknas som svenska rekord och hon kan inte heller representera landslaget.

Analyserat på ett enkelt sätt, innebär detta att Abeba Aregawi har fått en retroaktiv bronsmedalj från OS och att hon kan vara aktuell för att tävla för Sverige igen, förutsatt att hon ansluter sig till en svensk förening. Detta kan vara av intresse för alla som följer friidrott och svenska idrottare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version