Bilfraktrederi skjuter upp efter uppdatering

Det har varit hektiska dagar på mäklarrummet i DNB. Detta foto är från måndag när börserna runt om i världen rasade.

Publicerat: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterat för mindre än 20 minuter sedan

Huvudindexet på Oslo Börs är upp 1 procent efter lite mer än en halvtimmes handel.

Gårdagen slutade med uppgång på 0,1 procent på Oslo Börs. Detta sker efter flera dagar med stora svängningar och osäkerhet.

Så här gick det med några av de mest omsatta aktierna efter en halvtimmes handel:
– Equinor är upp 1,30 procent
– Horsk Hydro är upp 3,01 procent
– Höegh Autoliners är upp 7,41 procent
– Aker BP är upp 0,75 procent
– Wallenius Willhelmsen är upp 5,42 procent

Oljepriset har stigit lite sedan midnatt. Runt klockan 09:30 kostar ett fat Nordsjöolja (brent spot) 79 dollar. Oljepriset har stigit denna vecka från runt 75 dollar på måndag förmiddag.

– Solid

Rederiet Höegh Autoliners och Wallenius Willhelmsen stiger efter att förstnämnda presenterade en uppdatering innan börsen öppnade på fredagen.

Genomsnittlig bruttofraktrate per kubikmeter var på 100,3 dollar, en ökning med 4,1 procent jämfört med snittraten i andra kvartalet.

Analytiker Fredrik Ness på SEB skriver i en uppdatering att han är nöjd med att företaget uppnådde högre rater trots att andelen stora och tunga varor minskade.

– Detta är en solid fraktrapport, skriver han.

Aksjen stiger 7,41 procent efter en halvtimmes handel.

Urolig uke

Det har varit några oroliga dagar på världsmarknaderna.

I slutet av förra veckan började det att gå nedåt, innan det rasade i början av denna vecka. Bakgrunden till raset var resesjonsfrykt i USA, svaga siffror från den amerikanska arbetsmarknaden och en överraskande räntehöjning i Japan som stärkte den japanska valutan yen.

Sedan dess har det mestadels varit uppgång.

Torsdag kom det siffror från den amerikanska arbetsmarknaden som dämpade resesjonsfrykten och skickade Wall Street uppåt. Marknaderna i Asien har surfat på samma våg på fredagsmorgonen.

Stiger efter kvartalsrapporter

Det kom annars några andra nyheter på morgonen:
– Tankrederiet Okeanis Eco Tankers rapporterade om lägre intäkter jämfört med förra året. Utdelningen till aktieägarna hålls oförändrad jämfört med föregående kvartal. Rederiets meddelade också att de har refinansierat fartyg och betalat av skuld. Aktien är upp 2,26 procent efter en halvtimme.
– Prisökningen i Norge steg till 2,8 procent i juli. Kärninflationen, som bortser från energipriser och avgiftsförändringar, landade på 3,3 procent, jämfört med 3,4 procent i juni.

Analys:

Efter en uppdatering från Höegh Autoliners stiger bilfraktrederiet tillsammans med Wallenius Willhelmsen på Oslo Börs. Med en ökning i bruttofraktraten och positiva rapporter från företagsledningen, har investerare fått förtroende för bolaget. Detta kan vara en bra tidpunkt att överväga att köpa aktier i dessa rederier för långsiktiga investeringar. Det är också viktigt att följa med i världsmarknadens händelser för att vara medveten om potentiella risker och möjligheter som kan påverka ens portfölj.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version