Norsk reiselivsboom: Garanterte lønninger på grunn av svak krone

Arbeidsgiverne har ikke annet valg enn å garantere lønnen i lys av den svake kronen, mener hotelleier Ole Henrik Walaker. I 384 år har familien Walaker tilbudt kost og losji ved Lustrafjorden. Stabil og kvalifisert arbeidskraft må i dag hentes utenfra.

Den svake kronekursen gir norsk reiselivsboom, men gjør også bransjen mindre attraktiv for utlendinger. Ole Henrik Walaker, daglig leder og hotelleier i 9. generasjon ved det tradisjonsrike sesonghotellet Walaker i Luster, har sett seg nødt til å garantere for valutakursen for å beholde flinke ansatte.

– Vi garanterer 11 kroner pr. euro, så når den er 12 så taper vi, og må betale ekstra til dem. Dette er vår måte å vise at de ikke skal bli taperne. De er de ansatte som er bedriften, sier hotellsjefen.

Walaker mener arbeidsgiverne ikke har annet valg enn å garantere en minimumslønn.

– Det er jo lønnen de kommer for, og for arbeidsmiljøet. Så lenge man gjør dette, kommer de ansatte igjen.

Analyse:
Den svake kronekursen har tvunget arbeidsgiverne i reiselivsbransjen til å garantere lønnen for å beholde kvalifisert arbeidskraft. Dette påvirker både ansatte og bedriftene, da valutakursen kan påvirke tap eller ekstrabetaling. Til tross for utfordringene, har en garantert lønn vist seg å være en vellykket strategi for å beholde ansatte og sikre lønnsomheten på lang sikt. Dette kan også føre til økt etterspørsel og økt betalingsevne fra utenlandske besøkende, som kan bidra til vekst i bransjen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version