Vow-aktien stiger efter meddelandet om att VD Henrik Badins tvångsförsäljning är över

En kort tid efter klockan 10 faller Hovedindeksen med 0,18 procent. Torsdag nådde oljepriset 75 dollar fatet efter att ha varit under 70 dollar tidigare förra veckan. Fredag morgon handlas ett fat nordsjöolja (brent spot) för 74,48 dollar, en svag nedgång sedan midnatt. Det var en solid uppgång på Oslo Børs igår. Silisiumproducenten Rec Silicon sköt upp 29,71 procent efter att ha signerat en flerårig avtal.

Frontline faller med 2,92 procent efter analys från SEB, som ger en säljrekommendation på aktien, enligt Bloomberg. Equinor är ner med 0,04 procent. Ensurge Micropower stiger med 14,77 procent. Yara är ner med 0,43 procent. Hafnia faller med 4,48 procent.

Stiger efter meddelandet

I ett meddelande på torsdagskvällen framgick det att Vow-VD Henrik Badin återigen hade fått tvångssålt aktier i sitt eget företag. Samtidigt meddelades det att långivaren har informerat hans Badin Invest om att skulden är reglerad, att försäljningen av aktier har stoppats och att inga ytterligare aktier kommer att säljas i avvaktan på slutgiltig reglering.

Badin Invest har vid flera tillfällen tvingats sälja av Vow-aktier. För lite över en vecka sedan ägde Badin 9 793 878 aktier i Vow genom detta företag, medan han nu kontrollerar 2 912 778 aktier. Aktien har rasat det senaste året, men stiger mer än 15 procent vid klockan 10.

Hämtat 75 miljoner

Ensurge Micropower, som utvecklar mikrobatterier, meddelade på torsdagskvällen att företaget har hämtat in 75 miljoner kronor i en emission. Pengarna ska användas för att täcka företagets drift och investeringar för att ändra en produktionslinje och öka produktionen under andra halvåret 2024. Ensurge-aktien handelsstoppades på onsdagen. Företaget har efteråt informerat att det såldes stora volymer av företagets aktier på marknaden tisdag och onsdag, vilket ledde till att aktien sjönk mycket. Ensurge misstänkte att det kunde finnas olika information på marknaden och kontaktade därför Oslo Börs marknadsövervakning. Företaget har meddelat att handeln med aktien kommer att återupptas från fredag. Aktien är upp mer än 14 procent.

Tredubblad omsättning och handelsvolym

Kryptobörsen Norwegian Block Exchange (NBX) hade en förlust före skatt på minus 12 383 000 kronor under första halvåret 2024, enligt en färsk rapport. Det är en ökning från föregående år, då förlusten före skatt under samma period landade på minus 14 234 000 kronor. VD Stig Kjos-Mathisen skriver att årets första sex månader har varit en “spännande resa” och att företagets handelsvolym och omsättning har tredubblats jämfört med föregående år. Omsättningen ökade till 2 127 000 kronor, upp från 724 000 kronor under första halvåret 2023. Företaget hade också andra intäkter på 4 530 000 kronor, vilket ger företaget en total intäkt på 6 657 000 för halvåret. Aktien är ner med 1,96 procent.

Det har även kommit följande nyheter från företagen på Oslo Børs: Jerngruveselskapet Rana Gruber har ingått avtal om fast fraktrate för 2025. Aktien stiger med 0,90 procent. Oppdrettselskapet Måsøval har vunnit en rättegång mot staten. Företaget tilldelades 2,3 miljoner kronor i skadestånd, men är ändå inte nöjd med domen. Aktien faller med 0,99 procent.

Ny rekord för S&P 500

Det var blandade rörelser på de asiatiska börserna fredag morgon. Börserna i Tokyo och Hongkong steg markant. Torsdagen var en uppgång för de ledande indexen på Wall Street. Den breda S&P 500-indexet steg med 1,70 procent och stängde på ny “all time high”. Även Dow Jones-indexet satte ny rekord.

Analys: Denna artikel ger en översikt över aktiemarknaden och olika företags prestationer och händelser på Oslo Børs. Det visar att Vow-aktien stiger efter att Henrik Badin inte längre är tvungen att sälja aktier, medan Ensurge Micropower har genomfört en emission och ökar produktionen. Norwegian Block Exchange har ökat sin handelsvolym och omsättning, men aktien har ändå sjunkit. Slutligen har S&P 500 nått nya rekordnivåer. Denna information kan vara viktig för investerare och individer som följer finansmarknaderna för att fatta informerade beslut om sina investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version