Equinor och Standard Lithium får ett preliminärt åtagande om stöd på över två miljarder kronor från USA:s regering. Målet är att leverera litium producerad i USA.

En borrigg som arbetar för Standard Lithium i Arkansas. Foto: Standard Lithium

Publicerad: Publicerad: För mindre än 10 minuter sedan

Kortversionen:

– Equinor och Standard Lithium får ett preliminärt åtagande om stöd på över två miljarder kronor från USA:s energidepartement.
– Målet är att producera hemmaproducerad litium i USA.
– Projektet kan skapa 300 jobb i byggfasen och 100 direkta jobb.
– Stödet är kopplat till första fasen av South West Arkansas-projektet, där Equinor nyligen köpte sig in.

Det framgår av ett meddelande från Standard Lithium.

Equinor och Standard Lithium har ett gemensamt ägt bolag, SWA Lithium LLC. Detta bolag har valts ut att förhandla med USA:s energidepartement om stöd på upp till 225 miljoner dollar (2,37 miljarder kronor), enligt meddelandet.

Tilldelningen ska ske under vissa villkor och är kopplad till första fasen av South West Arkansas-projektet. Företagen ska borra i saltvattenreservoaren Smackover och utvinna litium från vattnet.

Equinor och Standard Lithium arbetar med ingenjörsstudier för projektet och förväntar sig fatta det slutgiltiga investeringsbeslutet år 2025.

Projektet kan skapa 300 jobb i byggfasen och 100 direkta jobb, enligt Standard Lithium.

Analys:
Detta är en artikel som handlar om Equinor och Standard Lithiums samarbete för att producera litium i USA med stöd från regeringen. Genom att investera i detta projekt kan det skapa jobbmöjligheter och bidra till utvecklingen av en inhemsk leverantörskedja för kritiska mineraler. Litium är en viktig komponent i batterier för elbilar och genom detta projekt kan USA öka sin produktion av kritiska mineraler och säkra sin energiförsörjning. För investerare och aktörer inom energibranschen kan detta vara en intressant möjlighet att följa och potentiellt dra nytta av i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version