AI-boomen ger nytt liv åt utkonkurrerade kärnkraftverk

Constellation Energy kommer att återöppna kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania, USA. Microsoft har ingått avtal om att köpa den producerade strömmen i 20 år, enligt Constellation i ett meddelande. AI-vågen har gjort elförsörjning till datacenter ännu mer aktuellt. Techjätten köper strömmen som en del av sitt mål att matcha sina datacenter med utsläppsfri energi. I detta fall täcker strömregionen delstater som Pennsylvania, New Jersey, Ohio, Maryland, Virginia, West Virginia och storstaden Chicago.

– Att leverera ström till industrier som är kritiska för vårt lands globala ekonomi och teknologiska konkurrenskraft, inklusive datacenter, kräver en överflöd av energi som är utsläppsfri och pålitlig varje timme varje dag. Kärnkraftverk är de enda energikällorna som konsekvent kan uppfylla det löftet, säger Constellation Energy-chefen Joe Dominguez i meddelandet. Kraftverket förväntas vara igång igen 2028. Det planeras att investera cirka 1,6 miljarder dollar, motsvarande 16,8 miljarder kronor. Enheten som ska återöppnas stängdes 2019 eftersom den inte kunde konkurrera ekonomiskt med annan strömtillverkning, enligt Bloomberg. Detta är första gången Microsoft säkrar användningen av ström från en dedikerad, 100 procentig kärnkraftsanläggning, enligt nyhetsbyrån. Three Mile Island är platsen där en av de största kärnkraftsolyckorna i USA:s historia inträffade 1979. Olyckan skedde vid den andra enheten på platsen, inte den som nu ska återöppnas.

Analys:
Den här artikeln handlar om hur AI-boomen har fått kärnkraftverk att återigen bli relevanta i elförsörjningssektorn, speciellt för datacenter. Microsoft har ingått avtal med Constellation Energy för att köpa ström från det återöppnade kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania. Detta visar på en ökad efterfrågan på utsläppsfri energi och hur kärnkraft kan vara en pålitlig källa för att möta denna efterfrågan. För investerare kan det vara intressant att överväga investeringar i kärnkraftsektorn med tanke på denna utveckling.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version