Anne Marie Grytebust (82) kan nu behöva köpa mat på erbjudande för att få ekonomin att gå runt. – Jag hoppas att det blir bättre snart, säger Martin Cubas (24).

En av dem som drabbas av de höga matpriserna är Anne Marie Grytebust (82) från Ålesund. Här står hon inne på Rema 1000 och letar efter billig fisk till sig och sin son. Foto: Mahdi Rahimi

Publisert: 11 augusti 2024 kl. 07:10

– Det är en mycket svår tid, säger Anne Marie Grytebust (82) till E24.

Hon tycker att “allt” har blivit dyrare, men märker särskilt att matpriserna har ökat och påverkar vad hon köper. På fredagen presenterade Statistisk sentralbyrå (SSB) uppdaterade inflationssiffror. De visade att priserna hade ökat mer under de senaste 12 månaderna, jämfört med juni.

Prisökningen har emellertid varit på väg ned mot centralbankens mål om 2 procent prisökning över tid. Ekonomerna anser att detta isolerat sett kan tyda på räntesänkningar i år, men att en svag norsk krona kan sätta stopp för detta.

Grytebust är minimipensionär och har precis rest från Ålesund till Oslo för att besöka sin son.

På fredagen gick hon till Rema 1000 för att hitta billiga livsmedel.

– Som minimipensionär får man inte mycket extra i pensionen, vet du. Jag måste köpa på erbjudande för att få ekonomin att gå runt, säger Grytebust.

Lite kvar efter hyran

Martin Cubas (24) är nyutexaminerad civilingenjör och flyttade till Oslo i somras för att börja på en fast anställning. Han började studera för sex år sedan och levde de första fyra åren enbart på studiestödet.

– Sedan 2022 har jag jobbat vid sidan av studierna för att ha råd med det jag behöver. Stödet från Lånekassen täcker inte hyran tillräckligt bra, så det är lite kvar att leva på efter att hyran är betald, förklarar han.

Cubas anser att att leva på en snäv budget har gett honom goda vanor för att hålla koll på ekonomin.

– Som student utan fast jobb måste man fatta många ekonomiska beslut. Du köper inte mat från färskvarudisken på Meny, och du lever generellt sett mer sparsamt, säger han.

Det gör honom mer optimistisk när det gäller sin egen ekonomi och Norges ekonomi framåt.

– För min del går det bra än så länge, men jag ser att prisökningen har fått många att ha det tufft. Jag hoppas att det blir bättre snart, säger Cubas.

Inte oroad över ekonomin

Lustigare läsning fanns inte heller i perspektivmeddelandet som finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterade på fredagen. Det visar bland annat att statens utgifter kan öka mer än intäkterna från 2030, och att det kan bli nödvändigt att fler äldre arbetar.

– För mig är det en upprepning av tidigare meddelanden. Vi vet att vi blir fler äldre, och utgifterna kommer att öka, säger Håvard Kvernaas Bakken (54).

Han är emellertid kritisk till hur politikerna har hanterat den ekonomiska situationen.

– De senaste årtiondena har politikerna försökt att göra allt utan att fatta tydliga beslut. Det tycker jag är svagt. När vi fortsätter att använda pengar i offentlig sektor och ger mer stöd till allt möjligt, kommer vi till en punkt där vi måste prioritera hårdare, säger Bakken.

Även om detta kan innebära en tuffare ekonomisk situation, anser Bakken att ekonomin som helhet går bra.

– Jag tror att det går mycket bra med den norska ekonomin, och det vi ser nu är bara små vågor på ytan på grund av oroande tider internationellt, säger han.

Förberedd på att arbeta längre

Martin Cubas är inte heller särskilt oroad över den norska ekonomin framöver.

– Jag gillar inte att oroa mig för framtiden, och föredrar att leva i nuet. Men jag tycker att det är bra att regeringen tar tag i att undvika brist på viktig arbetskraft, säger den nyutexaminerade civilingenjören.

Vad tycker du om att behöva arbeta längre?

– Det har jag varit förberedd på länge. När människor lever längre är det naturligt att man måste arbeta längre också, säger Cubas.

När det gäller högre skatter för att täcka framtida utgifter, stöder Cubas idén om att hitta nya inkomstkällor efterhand som Norge måste minska intäkterna från olja och gas.

Pensionären Grytebust hoppas att regeringen lyckas öka andelen hälsovårdspersonal de kommande årtiondena.

– Jag känner många som inte klarar sig själva och behöver hjälp hemma. Om vi får brist på hemtjänstpersonal kommer det att drabba de som har det svårast. Det kan vi inte ha, säger hon.

Grytebust anser också att det är positivt att staten underlättar för att fler personer med funktionsnedsättning kan komma i arbete, men hon hoppas att hänsyn tas till att olika personer passar för olika typer av arbete.

Analys och förklaring:

I denna artikel beskrivs hur höga matpriser påverkar människors ekonomi, från en 82-årig pensionär till en 24-årig nyutexaminerad. Inflationstal och ekonomiska prognoser presenteras, och olika individers strategier för att hantera den ekonomiska situationen belyses. Diskussioner om framtida politiska beslut och behovet av att anpassa sig till en åldrande befolkning tas upp. Slutsatsen är att även om många kämpar med ekonomin, finns det hopp om en bättre framtid genom att hantera resurser på ett hållbart sätt och anpassa sig till förändringar i samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version