Sommar-OL avslutas i Paris med storslagen ceremoni på Stade de France

Avslutningsseremonin för sommar-OS i Paris är i full gång på Stade de France. Nyblivna OS-mästaren Solfrid Koanda bär den norska flaggan.

Deltagarländernas fanbärare kommer snabbt in på arenan där några av de mest minnesvärda ögonblicken i sommarspelen ägde rum, och där norska friidrottare vann två guld och en silver.

Efteråt får övriga idrottare som fortfarande är i OS-staden komma in på arenan framför fullsatta läktare, inklusive en betydande norsk delegation. Både Grace Bullen och handbollstjejerna visade upp sina medaljer för kamerorna.

Senare kommer spelen formellt att avslutas och OS-elden att släckas. Den franske simmaren Léon Marchand, som vann fyra individuella guld och en stafettbrons i Parisspelen, fick uppdraget att föra OS-elden till arenan från luftballongen i centrum.

Där har den brunnit i 16 dagar sedan den tändes av de franska idrottshjältarna Teddy Riner och Marie-José Perec under en våt, men spektakulär och otraditionell öppningsceremoni vid Seine.

Avslutningen är mer traditionell, hållen på Stade de France i förorten Saint-Denis strax norr om stadens gräns.

Sällsynt bedrift

Koanda fick uppdraget som norsk fanbärare efter sin imponerande OS-seger i tyngdlyftning i lördags. Hon är bara den femte norska kvinnan med individuellt guld i olympiska sommarspel, och den första sedan Aten-spelen för 20 år sedan.

90 deltagarländer plus flyktinglaget fick plats på medaljtabellen i Paris-OS. IOC har beslutat att medaljer vunna av de ryska och vitryska idrottarna som tävlade som neutrala under beteckningen AIN inte ska räknas i medaljtabellen. Sex AIN-idrottare vann sammanlagt ett guld, tre silver och en brons.

Medaljtabellen toppades av USA, som passerade Kina när det kvinnliga basketlaget säkrade finalvinst i OS allra sista gren och tog guld nummer 40.

Visade muskler

Norge hamnade på 18:e plats tack vare lördagens medaljregn. Fyra guld, ett silver och tre brons var facit. Tre guld och två brons säkrades under några timmar på spelen näst sista dag. Därmed uppnåddes Olympiatoppens målsättning om åtta medaljer.

Norge visade muskler på friidrottsbanan med guld till Markus Rooth i tiokamp och Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter, samt silver till Karsten Warholm på 400 meter häck. Dessutom blev det medaljer i handboll, tyngdlyftning, beachvolleyboll, segling och brottning.

Paris är inte klar med sommarspelen. Den 28 augusti börjar Paralympics, där Norge deltar med en trupp på 18 idrottare.

Nästa sommar-OS är som tidigare nämnt i Los Angeles, som liksom Paris (och tidigare London) är värdstad för tredje gången. Spelen 2028 arrangeras mellan den 21 juli och 6 augusti.

Analys: Summering av sommar-OS i Paris med fokus på Norges prestationer och en översikt över medaljtabellen. Informationen ger en tydlig bild av hur olika länder har presterat under spelen och vilka idrottare som har utmärkt sig. Sammanfattningsvis är det en spännande och inspirerande tid för sportvärlden och en påminnelse om vikten av att sätta mål och arbeta hårt för att nå dem.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version