Bergens mest omtalte pizzaugn flyttas till Bømlo och Geirmund Brendesæter.

Efter 36 år stänger Pastasentralen i Bergens centrum, och Brann-legenden Geirmund Brendesæter säkrar sig en unik souvenir – restaurangens pizzaugn.

Brendesæter har besökt Pastasentralen frekvent sedan sin ungdom och ser ugnen som en evig påminnelse.

Ugns, monterad av italienska tekniker, ska nu transporteras till Brendesæter på Bømlo.

“Hele” Bergen har ätit på Pastasentralen, men du har förmodligen inte varit där så ofta som Brann-legenden Geirmund Brendesæter (54).

Nu har “Geddi”, som han kallas, också säkrat sig en unik souvenir och en evig påminnelse från restaurangen som stänger sina dörrar i centrum efter 36 år.

Den ganska unika pizzaugnen tillhör nu Brendesæter – och ska transporteras från Vestre Torggaten till Bømlo.

– Det här var viktigt för mig. Pastasentralen var ibland nästan som ett andra hem för mig, säger Brendesæter.

Bland de första stamkunderna

BT har inte lyckats nå restaurangägaren Youssef Mohsen för kommentarer på måndagen, men han intervjuades om restaurangstängningen förra veckan.

– Jag har jobbat alldeles för mycket de senaste åren, och ser fram emot att få mer fritid och kunna fokusera mer på de andra pastasentralerna, säger Mohsen.

Då restaurangen öppnade under Brendesæters ungdom, var han enligt eget minne bland de första kunderna. Tillsammans med Brann-lagkamraterna Tore Pedersen och Lars Bakkerud blev de omedelbart stamkunder.

– Först producerade Pastasentralen bara till butiker, men när vi började gå dit, dök det först upp ett bord, sedan fler. Det har blivit en del måltider, för att säga så, säger Brendesæter.

Hemlig pris

I flera decennier har restaurangen varit en slags stamplats för nya och gamla Brann-spelare, från både inn- och utland. De fotbollsintresserade pastakungarna Youssef Mohsen och Massimo Galluzzi har klistrat otaliga bilder av allt från Brann-kändisar till kronprins Haakon på restaurangväggarna.

– De var helt fantastiska att komma till. Trevliga, fotbollsintresserade och skickliga på att laga mat, säger Brendesæter.

– Hur mycket måste du betala för ugnen?

– Det är en sak mellan Youssef och mig.

Brendesæter säger att han inte har tänkt att starta en pizzeria på Bømlo. Ugnen är för privat bruk. Gästerna i hans hem kan kanske förvänta sig italiensk servering i framtiden.

– Hur ska du egentligen transportera ugnen?

– Hehe! Jag tror Youssef har några kontakter, säger pizzaugnägaren Brendesæter.

Var en av få i världen

BT skrev förra veckan om stängningen av Pastasentralens restaurang i Bergens centrum. Då sa Youssef Mohsen att det kändes “ganska bra” att sluta efter 17 år på gatan – efter flytten från Bystasjonen 2007.

Ugnen som nu överförs till Brendesæter monterades en gång av tekniker från Italien, som en av de första i världen, enligt Mohsen. En roterande platta i mitten av ugnen gör det möjligt att baka tolv pizzor på två minuter och fyrtio sekunder.

Som de säger på Bømlo: Bon appétit!

Analys:
Artikeln handlar om Bergens mest omtalade pizzaugn som flyttas till Bømlo av Brann-legenden Geirmund Brendesæter. Efter att Pastasentralen i Bergen stänger, får Brendesæter ovnen som en souvenir. Artikeln ger en inblick i historien bakom Pastasentralen och dess betydelse för Brann-spelare. Dessutom avslöjar den hemligheten bakom priset på ugnen och planerna för dess framtida användning. Totalt sett är artikeln en intressant skildring av en unik händelse med relevans för både lokala invånare och fans av Brann-fotbollsklubben.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version