Ivan Litvinovitj – Gymnasten som vann OS-guld under neutral flagg

Ivan Litvinovitj, en 23-årig gymnast, har tagit hem herrarnas OS-trampolin i både Tokyo och Paris. Under 2021 tävlade han i Belarus färger och 2024 under en neutral flagg. Litvinovitj var en av de 31 ryska och belarusiska idrottare som tilläts delta i OS som individuella idrottare under neutrala förhållanden.

Trots kontroversen kring de neutrala idrottarna lyckades Litvinovitj ta hem guld i trampolin i Paris. Totalt blev det ett guld, tre silver och ett brons för de “neutrala” idrottarna, med Litvinovitj som den enda ryska medaljören.

Ivan Litvinovitj har fått kritik för sitt stöd för propagandaevenemang arrangerade av Viktor Lukasjenko, son till den belarusiske presidenten. Trots detta har Litvinovitj fått stöd från presidenten själv och har uttryckt sin önskan att tävla under sitt lands flagga i framtida OS.

Sammanfattningsvis har Ivan Litvinovitj och de andra neutrala idrottarna från Ryssland och Belarus väckt kontroverser under OS. Från politiska påtryckningar till önskan om att representera sitt land igen, har deras prestationer och bakgrund påverkat deras OS-upplevelse och hur de ses av omvärlden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version