Joe Bidens ambitiösa plan för att återuppliva den amerikanska industrin möter på problem. Fyrtio procent av de största produktionsinvesteringarna som annonserades i kölvattnet av Bidens lagpaket har blivit försenade eller satta på paus.

En genomgång gjord av Financial Times visar att projekt värda totalt 84 miljarder dollar har blivit försenade eller satta på paus. Tidningen har intervjuat över hundra företag och myndigheter för att kartlägga projektens status.

Bidens “Inflation Reduction Act” (IRA) och Chips and Science Act lovade över 400 miljarder dollar i stöd till amerikanska företag, med målet att stärka amerikansk produktion inom bland annat förnybar energi och halvledare. Skattepaketet gjorde även investeringar i USA attraktivt för flera norska företag.

En viktig anledning till att projekten stannar upp är den ekonomiska situationen. Flera företag pekar på osäkerheten kring finansiering som anledning till att de har pausat sina projekt.

Det norska företaget Nel, som arbetar med teknologi för produktion av vätgas, säger att de fortfarande väntar på klarhet kring kriterierna för att ta emot stöd från IRA. Freyr, ett annat norskt batteriföretag, har minskat investeringarna i en fabrik i Norge på grund av brist på konkurrenskraftigt svar till amerikanernas skattepaket.

Yara-sjefen har varnat för IRA:s påverkan på den europeiska industrin och betonat att systemet i USA är mer förutsägbart. Beslut kan tas snabbt om kriterierna uppfylls, vilket gör det till en attraktiv plats för investeringar.

Sammanfattningsvis, Bidens gröna skattepaket har stött på hinder och förseningar, vilket påverkar både amerikanska och internationella företag. Osäkerheten kring finansiering och kriterier har lett till att flera projekt har pausats eller stannat upp, vilket kan påverka både företagens och investerares framtid och ekonomi. Det är viktigt att följa utvecklingen och vara medveten om de potentiella konsekvenserna av dessa förändringar i den finansiella världen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version