Sparebanken Vests Namnbyte Godkänd av Patentstyret

Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth har nu rätten att använda namnet Sparebanken Norge. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Patentstyret har godkänt Sparebanken Vests nya namn och logotyp efter att tidigare ha avslagit ansökan. Namnet “Sparebanken Norge” kommer att ge Sparebanken Vest ensamrätt till namnet i tio år. Kommunikationsdirektör Hanne Dankertsen är nöjd med beslutet och betonar den strategiska betydelsen.

Koncernchef Jan Erik Kjerpeseth på Sparebanken Vest sa tidigare i våras att ambitionen är att banken ska bli nationell. Det blev känt att banken också ansökte om rättigheterna till namnet “Sparebanken Norge”. Men Patentstyret sa nej till ansökan, bland annat eftersom det inte fanns något förslag till logotyp. Nu har dock en sådan logotyp skapats, baserad på Sparebanken Vests egen logotyp.

Därmed har Patentstyret godkänt kombinationen av namn och logotyp, och gett Sparebanken Vest ensamrätt till varumärket. Det innebär att ingen annan än Sparebanken Vest har tillåtelse att använda detta namn under de kommande tio åren, med obegränsad rätt till förnyelse.

Kommunikationsdirektör Hanne Dankertsen är nöjd med beslutet. “Vi är nöjda med att Patentstyret har godkänt ansökan om att registrera kombinationen av namnet Sparebanken Norge och en logotyp,” skrev hon i ett e-postmeddelande. Godkännandet kom strax före sommaren, efter att Sparebanken Vest lämnade in en ny ansökan som kombinerade bankens logotyp med namnet “Sparebanken Norge”.

Strategiskt beslut

Till det svarar Dankertsen att namnvalet och logotypen är en del av ett strategiskt beslut. “Det handlar om att vi vill äga och ha möjligheten att använda kombinationen av namn och logotyp i en tid då det händer mycket inom banksektorn,” skrev Dankertsen. Avdelningschef Knut Andreas Bostad på Patentstyret säger att varumärket godkändes på grund av kombinationen av namn och visuell profil. “Logotypen bidrar till att varumärket totalt sett kan registreras. Med bara text skulle det inte vara tillräckligt för att registreras som ett varumärke,” sa Bostad.

Analyserat och förklarat

I korthet har Patentstyret godkänt Sparebanken Vests ansökan om att använda namnet “Sparebanken Norge” tillsammans med en logotyp. Detta ger banken ensamrätt till namnet i tio år. Beslutet anses vara strategiskt viktigt för banken och ger dem möjlighet att äga och använda varumärket i en tid av förändringar inom banksektorn. Detta kan påverka bankens position på marknaden och vara en viktig del av deras framtida strategi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version