Det byggs mindre, men det finns en ökning i försäljningen av nya bostäder jämfört med för ett år sedan.

BOLIG: Boligprodusentenes Forening presenterade på tisdagen siffrorna för försäljningen av nya bostäder. Foto: Annika Byrde / NTB

Publicerad: För mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad just nu

– Försäljningen planade ut våren 2024 och visar nu en försiktig ökning, skriver Boligprodusentene i ett pressmeddelande.
Försäljningen av nya bostäder ökade med 30 procent i juni jämfört med samma månad 2023.
Samtidigt är försäljningen för första gången på två och ett halvt år högre än igångsättningen under de senaste tolv månaderna.
Jämfört med juni 2023 minskade igångsättningen av nya bostäder med två procent.
– Första halvåret 2024 är den lägsta igångsättningen vi har mätt, meddelas det.
Totalt påbörjades 6028 nya bostäder under första halvåret, sex procent under föregående tolvmånadersperiod.
Boligprodusentene skriver att den låga byggaktiviteten “kommer att påverka alla som behöver bostäder framöver”, och att de har beräknat att det kommer att färdigställas 40 000 färre bostäder än vad behovet skulle tyda på.

Krisår

Byggbranschen har drabbats hårt av högre räntor och ökade materialkostnader, trots att försäljningen har börjat peka uppåt. Försäljningen av nya bostäder har länge varit i fritt fall, och ordföranden i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim, har tidigare kallat 2023 för ett krisår för branschen.

Analys:

I denna artikel diskuteras den aktuella situationen på bostadsmarknaden, där trots minskad byggaktivitet har försäljningen av nya bostäder ökat jämfört med föregående år. Det framgår att branschen har påverkats av högre räntor och ökade materialkostnader, vilket har resulterat i en nedgång i igångsättningen av nya bostäder. Detta kan leda till en brist på bostäder i framtiden, vilket kan påverka alla som behöver en bostad. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar på marknaden för att kunna fatta välgrundade beslut gällande ens ekonomi och boendesituation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version