Oljefondet ökade med 1 980 miljarder kronor under första halvåret i år. En översikt på Oljefondets webbplatser visar det på tisdagskvällen. Vid slutet av juni hade fondet ett värde på 17 745 miljarder kronor. Värdet var 15 765 miljarder kronor vid slutet av 2023. Oljefondet slutade med den högsta avkastningen någonsin på 2 222 miljarder kronor under förra året. Oljefondchefen Nicolai Tangen presenterar fondets halvårsrapport på onsdag.

Oljefondets aktieportfölj har ökat med 12 procent det senaste halvåret, tack vare den positiva utvecklingen på aktiemarknaderna runt om i världen. Vid slutet av 2023 var Oljefondets aktier värda 11 174 miljarder kronor, medan de vid slutet av juni låg på 12 778 miljarder. Värdena på aktierna i Tesla har minskat betydligt under det senaste halvåret, och Oljefondet har minskat ägandet från 0,98 procent till 0,95 procent. Värdet av aktieinnehavet i Tesla har minskat från 78,4 miljarder kronor till 63,6 miljarder enligt översikten.

Oljefondet har sett en positiv utveckling i flera stora teknikföretag, inklusive Microsoft, Apple, Nvidia och Amazon. Värdet på aktierna i Nvidia har mer än dubblats, från 146 miljarder kronor till 377 miljarder. Även aktierna i Novo Nordisk har ökat i värde, från 88,7 miljarder kronor till 120,2 miljarder. I Eli Lilly & Co har värdet stigit från 59,6 miljarder kronor till 104 miljarder under första halvåret.

Fondets värde i kronor är viktigt eftersom det utgör grunden för regeringens användning av oljepengar i de årliga budgetarna. De senaste åren har fondets kraftiga ökning gett de norska regeringarna mer pengar tillgängliga inom taket för oljepengsanvändningen än tidigare. Handlingsregeln begränsar oljepengsanvändningen till tre procent av Oljefondet årligen över tid, vilket motsvarar fondets förväntade långsiktiga avkastning och säkerställer att endast avkastningen används och inte själva fondet.

Analyserat på enkelt språk: Oljefondet ökade med nästan 2 biljoner kronor under första halvåret i år. Det beror på att fondets aktieportfölj har ökat med 12 procent, och flera stora teknikföretag har bidragit till denna ökning. Detta är viktigt eftersom det påverkar regeringens användning av oljepengar i budgeten. Fondets ökning ger regeringen mer spelrum i budgeten för att täcka olika utgifter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version