I det andra kvartalet öppnades fler konkurser. Byggbranschen drabbades värst, där flera större aktörer har gått i konkurs.

Statistik från SSB visar att det finns fler konkurser inom bygg- och anläggningsbranschen. Totalt registrerades 1 272 konkursansökningar under det andra kvartalet 2024, en ökning med 204 jämfört med samma period förra året, vilket motsvarar en ökning med 19 procent.

Enligt siffrorna var 5 188 personer sysselsatta i företagen som gick i konkurs, vilket är 1 541 fler än under det andra kvartalet förra året.

Byggbranschen har hårt drabbats av historiskt höga räntor, ökade kostnader och låga marginaler, vilket har gjort det svårt för många företag att fortsätta sin verksamhet de senaste åren. Speciellt byggbranschen lider, eftersom det råder låg byggaktivitet.

Tidigare var det främst mindre aktörer som drabbades av utmaningar i branschen. Nu ser vi att fler stora företag går i konkurs, som Agder Gruppen och Boligpartner under det andra kvartalet. Experter tror att detta bara är början på en rad stora företag som kommer att gå i konkurs, vilket förväntas få konsekvenser i andra sektorer som arkitektur- och fastighetsbranschen.

Hittills i år har det varit 2 405 konkursansökningar, en ökning med en procent jämfört med samma period förra året. Flest konkurser har registrerats i Oslo, med en ökning på 56 konkursansökningar i absoluta tal.

Sammanfattningsvis visar dessa siffror att byggbranschen lider av ekonomiska svårigheter, vilket kan leda till fler konkurser och påverka andra sektorer. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender för att kunna fatta informerade beslut om ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version