Prisökningen i USA underskred analytikernas förväntningar i juli

Prisökningen i USA underskred analytikernas förväntningar i juli. Foto: Peter Morgan / AP / NTB

Publicerad: Mindre än 3 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

Del länken
Del på Facebook
Del med e-post

Saken uppdateras under handelsdagen …

Det var en bred uppgång strax efter öppningen på den amerikanska aktiemarknaden, men sedan har de tre nyckelindexen vacklat.

Så här ser det ut vid 18.00:

– Teknologiindexet Nasdaq stiger med 0,34 procent.
– Den breda S&P 500 stiger med 0,35 procent.
– Dow Jones stiger med 0,53 procent.

Tisdagen blev den fjärde raka handelsdagen med uppgång för både S&P 500 och Nasdaq, efter stor oro på världens börser förra måndagen.

Före börsöppningen på onsdag kom färska KPI-siffror som visade att prisökningen i USA landade på 2,9 procent i juli.

På förhand förväntades KPI-inflationen ligga oförändrad på 3,0 procent, enligt en genomgång gjord av Bloomberg. Kärninflationen landade, som analytikerna förväntade, på 3,2 procent i juli.

Efter att dagens KPI-siffror presenterades, indikerade marknaden 43,5 procent chans för dubbel räntesänkning och 56,5 procent chans för enkel räntesänkning, enligt CME Groups FedWatch-verktyg.

– Det blir en sänkning i september, det råder ingen tvekan om det. Osäkerheten ligger i storleken på det, säger chefsökonomen Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken till E24.

Det har varit extra spänning kring veckans viktiga nyckeltal för den amerikanska ekonomin, efter förra veckans börskaos.

På tisdagen kom siffror som visade att producentpriserna (PPI) steg med 0,1 procent i juli. På förhand förväntade analytikerna en uppgång på 0,2 procent.

– Dagens KPI-siffror är kanske inte lika spännande som gårdagens PPI-siffror, men det är osannolikt att de kommer att leda till stora förändringar i planerna. Nu är den viktigaste frågan om Fed kommer att sänka räntan med antingen 0,25 procentenheter eller 0,5 procentenheter förra månaden, säger Chris Larkin, chef för trading och investering på E-Trade från Morgan Stanley, till CNBC.

Mars köper Pringles-ägaren Kellanova

Matvaruföretaget Mars har ingått ett avtal om att köpa Kellanova, företaget som bland annat står bakom Pringles, för nästan 36 miljarder dollar, inklusive skulder, enligt Bloomberg. Det motsvarar över 384 miljarder kronor efter dagens kurs.

Enligt nyhetsbyrån är detta ett av årets största förvärv, och det största inom livsmedelsbranschen på nästan 10 år.

Mars betalar 83,5 dollar per aktie för Kellanova. Mars äger redan varumärken som M&M’s, Snickers och Skittles.

– Genom att välkomna Kellanovas portfölj av växande globala varumärken har vi en betydande möjlighet för Mars att utveckla en hållbar snacksverksamhet som är redo för framtiden, säger Poul Weihrauch, VD på Mars, till Financial Times.

Kellanova bildades 2023 efter att Kellogg’s separerade sin frukostfling- och snacksverksamhet.

Förvärvet förväntas vara klart under första halvåret nästa år.

Kellanova-aktien stiger med 7,7 procent.

Analys:
I denna artikel beskrivs prisutvecklingen i USA, med en lägre inflation än förväntat, vilket kan leda till en räntesänkning. Dessutom framgår det att Mars köper Kellanova, vilket är ett av årets största förvärv inom livsmedelsbranschen. För investerare är det viktigt att vara medveten om dessa händelser, eftersom de kan påverka marknaderna och deras egna ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version