Yngve Slyngstad tjänade mindre år 2023 än år 2022, men fortfarande mer under Kjell Inge Røkke än han gjorde i Oljefondet

Akers investeringsbolag Industry Capital Partners (ICP) har haft en långsam start och har skrotat målet att samla in 1000 miljarder kronor för den gröna omställningen.

I spetsen för kapitalförvaltningen står Yngve Slyngstad, som ledde oljefonden mellan 2008 och 2020, innan Nicolai Tangen tog över.

ICPs årsredovisning för 2023 visar att Slyngstad fick cirka 8 miljoner kronor i lön som VD förra året. Det innebär att Slyngstad tjänade mindre än året innan. Trots att han började i jobbet i mars 2022 tjänade han 11,4 miljoner kronor under sina första tio månader på ICP.

Slyngstad hade en fast lön på 6,3 miljoner kronor per år när han var chef för Oljefonden. I ICP har han också ett system för variabel lön, som var begränsad till 67 procent av fastlönen år 2023, men det finns inga tecken på bonusutbetalningar i redovisningen.

ICP hade ursprungligen som mål att samla in pengar och starta riskkapitalfonder under 2023, men flera förseningar har lett till att koncernen fortfarande befinner sig i uppstartsfasen.

ICP hade ett resultat på minus 104 miljoner kronor år 2023, medan koncernen som helhet hade ett resultat på minus 186,6 miljoner. Totalt ökade koncernens lönekostnader till 126,6 miljoner kronor år 2023 från 43,8 miljoner kronor år 2022. Antalet anställda ökade från 28 till 31, medan genomsnittligt antal årsverken ökade från 6,4 till 29,17.

Aker har totalt investerat cirka 450 miljoner kronor i eget kapital i koncernen. Nu ligger eget kapital på cirka 150 miljoner kronor.

Røkke och Slyngstad har gjort flera andra topprekryteringar till ICP. Tidigare Statkraft-chefen Christian Rynning-Tønnesen börjar snart som chef för ICP Infrastructure, som ska investera i storskalig infrastruktur för energiomställning. Oljefondets tidigare aktiechef Petter Johnsen leder ICP Asset Management, som enligt DN har börjat investera i börsnoterade aktier i sommar.

Aker har nyligen injicerat 50 miljoner kronor i fondet ICP Global Transition Fund.

Sammanfattningsvis har Industry Capital Partners haft en utmanande start, med lägre löner för Yngve Slyngstad och ett negativt resultat för koncernen år 2023. Trots detta fortsätter satsningen på gröna investeringar och ledningen ser fram emot att färdigställa kapitalanskaffningen och locka investerare både i Norge och internationellt. Det är en utveckling som kan påverka investerare och finansiella marknader på olika sätt, och det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och möjligheterna som följer med denna typ av investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version