Saudiarabiens storslagna investeringar inom idrott, inklusive fotboll, golf, tennis och formel 1, har kritiserats för att vara en form av “sportwashing”. En strategi som den auktoritära regimen använder för att rena sitt rykte genom idrotten och få omvärlden att ignorera människorättskränkningar.

I våras ingick det statliga saudiska oljebolaget Aramco en stor sponsoraffär med Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och nu har landets investeringsfond Pif skrivit ett avtal med Concacaf.

Det exakta värdet av sponsoravtalet är ännu inte offentligt, enligt nyhetsbyrån AFP. Avtalet kommer att omfatta stöd till landslagen (herrar, damer och ungdomar) i Concacafs 41 medlemsförbund samt till klubblagsturneringar i regionen.

Herr-VM 2026 kommer att arrangeras i USA, Kanada och Mexiko. Därefter förväntas VM 2030 äga rum i Spanien, Marocko och Portugal med tre matcher i sydamerikanska Argentina, Paraguay och Uruguay. Allt pekar mot att VM 2034 kommer att hållas i Saudiarabien, som för närvarande är den enda kvarvarande kandidaten att få arrangera mästerskapet.

Formellt förväntas Fifa fatta beslut om värdnationerna för VM 2030 och 2034 i december i år.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version