Som den ledande investeringsförvaltaren och finansiella marknadsjournalisten är det viktigt att hålla koll på de senaste händelserna inom hälso- och sjukvårdssektorn. Ett aktuellt exempel är beslutet från Helse vest att inte längre köpa operationer på privata kliniker förra året. Istället skulle patienter som behövde bröstförminskning eller hudavlägsnande få hjälp på Haraldsplass diakonale sjukhus.

Detta ledde till en enorm påströmning av plastikkirurgipatienter och ventetiden steg till uppemot två till tre år före sommaren. Fagdirektör Petter Thornam kommenterade att trycket har varit större än förväntat och nu har Helse vest beslutat att tilldela sjukhuset ytterligare 1,8 miljoner för att minska väntetiderna.

Det förväntas att resultat kommer att märkas med minskade väntetider under hösten och det kommande året. Dessutom har Haraldsplass tilldelats ytterligare 2,6 miljoner för att minska andra väntelistor enligt styresaken. Helse vest fördelar även 20 miljoner till venteliste-kutt på egna sjukhus, varav över sju miljoner går till Helse Bergen för öron-näsa-hals och ögonoperationer.

En konkret illustration av denna situation är Unni, som opererades den 14 maj och nu har en väntetid på två till tre år. Det är tydligt att investeringar och resursfördelning inom hälso- och sjukvården har en direkt påverkan på patienters liv och hälsa. Det är viktigt att följa utvecklingen inom sektorn för att kunna fatta informerade beslut för enskilda och förvaltningar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version