Denna vecka kan den amerikanska centralbankschefen komma med viktiga signaler om ekonomin framöver. Dessutom är allt redo för en ny räntesänkning i Sverige.

När ekonomer och investerare samlas till Jackson Hole-symposiet i USA denna vecka, kommer Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed), att hålla ett tal som kan ge viktiga signaler till marknaden.

– Rentesignaler från Fed är viktiga för hela världen och påverkar ofta räntenivån globalt. Många förväntar sig att Powell kommer att signalera en räntesänkning i september, men det är osäkert om det kan bli fler, säger Marius Gonsholt Hov, chefekonom på Handelsbanken.

Marknaden prissatte på söndagskvällen in en 75-procentig chans för enkel och 25-procentig chans för dubbel räntesänkning vid räntemötet i september, enligt verktyget CME FedWatch.

Det är alltså inte prissatt in något annat än att Fed sänker räntan. Frågan blir i vilken storleksordning. Enkel räntesänkning innebär 0,25 procentenheter, medan dubbel är 0,50 procentenheter.

Hov tror att Powell kommer att vänta med att ge tydliga signaler om fler sänkningar tills arbetslöshetssiffrorna för augusti kommer den 6 september.

Tidigare fruktade man en recession i USA, men de senaste siffrorna visar att ekonomin fortfarande håller sig bra.

– Fed-chefens tal kommer att följas noggrant av marknadsaktörerna, och det är spänning kring vad han kommer att säga, säger Kjersti Haugland, chefekonom på DNB Markets.

Denna vecka kommer den svenska centralbanken, Riksbanken, att hålla ett räntemöte och presentera en ny penningpolitisk rapport. Flera företag kommer också att presentera sina kvartalstal, vilket kan påverka marknaden.

Sammanfattningsvis, om Powell signalerar en räntesänkning i september kan det påverka räntenivåer globalt och ge investerare och ekonomer en inblick i den framtida ekonomiska utvecklingen. Det är viktigt att följa med på dessa signaler och vara medveten om hur de kan påverka ens egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version