Senterpartiet planerar att minska förmögenhetsskatten. De har också tagit bort ett punkt om ökad skatt för de som tjänar mest i partiets nya programutkast. Inga högerlutningar enligt vice ordföranden.

– Om vi ska få människor att bo på landsbygden måste vi också bidra med politik för att kompensera för avståndsnackdelarna. Det skiljer oss tydligt från Høyre, säger vice ordförande Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet.

– Absolutt, säger vice ordföranden Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet, när hon frågas om Høyre fortfarande är deras huvudfiende i norsk politik.

Torsdagen presenterade hon utkastet till Senterpartiets nya partiprogram för perioden 2025–2029.

Där förespråkas bland annat att minska förmögenhetsskatten för lokala ägare av små och medelstora företag, något som partiet får beröm av NHO för.

– Där vi kanske inte skiljer oss så mycket från Høyre är att vi också vill skapa bättre förutsättningar för näringslivsutveckling, näringsliv och små och medelstora företag över hela landet, säger Tvinnereim till NTB.

Borttaget punkt om ökad skatt

I det nuvarande partiprogrammet konstaterar Senterpartiet att skatterna för de som tjänar mest ska ökas.

“Senterpartiet vill minska skatten på låga inkomster och öka skatten på högre inkomster. Skattesystemet måste bli mer progressivt”, står det.

I det nya utkastet till partiprogram har punkten om att öka skatten på högre inkomster tagits bort. Där står det istället:

“Senterpartiet vill göra skattesystemet mer progressivt genom att minska skatten på låga och vanliga inkomster”.

– Det ska du inte läsa något speciellt in i, säger Tvinnereim.

Hon förnekar att partiet har svängt i riktning mot Högers politik.

– Alla måste bidra

Hon förnekar också att punkten om att minska förmögenhetsskatten är ett steg åt höger.

– Det här har vi menat i absolut alla år, och sedan har man haft lite olika förpackningar. För några program sedan pratade vi om att vi skulle ta bort skatten på “arbetande kapital”. Så har inga partier – inte ens Høyre – klarat av att definiera vad som är arbetande kapital, säger Tvinnereim.

Hon betonar att de inte kommer att ta bort förmögenhetsskatten helt.

– Men vi erkänner att för en del små och medelstora, lokala företagsägare, så bör bottenavdraget för förmögenhetsskatten höjas, så att fler blir befriade, säger hon.

Distriktspolitik

Men varför är Høyre huvudfienden? Det förklarar Tvinnereim så här:

– De vill ta Norge i en helt annan riktning än vad Senterpartiet vill. Vi vill ha bosättning över hela landet. Vi vill använda politiken aktivt, och inte låta marknaden bidra till ökade sociala och geografiska skillnader, säger hon.

I det nya utkastet föreslås bland annat att införa en ordning där människor på landsbygden får sina bolån sänkta. Det finns också flera andra åtgärder för att underlätta boende och företagande i mindre centrala områden.

– Om vi ska få människor att bo på landsbygden måste vi också bidra med politik för att kompensera för avståndsnackdelarna. Det skiljer oss tydligt från Høyre, säger vice ordföranden.

Får beröm av NHO

Näringslivets Huvudorganisation (NHO) har noterat Senterpartiets nya programutkast och berömmer förändringarna i förmögenhetsskatten.

– Det är positivt att Senterpartiet nu har insett att något måste göras med förmögenhetsskatten och att detta blir programfestat. Vi ser fram emot att detta får genomslag i regeringen och snart genomförs, säger vice VD Anniken Hauglie i NHO i ett pressmeddelande.

Programmet ska dock diskuteras internt i partiet under de kommande månaderna innan en slutgiltig version antas på landsmötet i Haugesund i mars nästa år.

Hauglie uppmanar Sp att se till att skattepolitiken blir mer förutsägbar och att skattetrycket minskar och anser att det inte räcker med att sänka förmögenhetsskatten.

– Men det är bra att Senterpartiet nu visar vilja att lätta den ekonomiska bördan för mindre företag, säger hon.

Tvinnereim tar emot NHO:s positiva kommentarer med öppna armar.

– Jag trodde inte att Høyre hade monopol på positiva kommentarer från NHO. Senterpartiet samarbetar bra med näringslivet över hela Norge, säger hon.

Analys:

Senterpartiet planerar att minska förmögenhetsskatten och har tagit bort en punkt om ökad skatt för höginkomsttagare i sitt nya programutkast. Detta kan ses som en strategi för att främja näringslivet och små lokala företag. Genom att fokusera på distriktspolitik och skapa incitament för bosättning i hela landet skiljer sig Senterpartiet från Høyre. NHO har gett beröm för förändringarna i programmet, vilket kan indikera en positiv inverkan på näringslivet. Det återstår att se hur dessa förslag kommer att utvecklas och om de kommer att genomföras, men det tyder på en vilja att förbättra ekonomiska förhållanden för mindre företag och lokala ägare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version