WHO tonar ner riskerna med den nya varianten av mpox – inte lika farligt som covid-19

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är den nya varianten av mpox inte lika farlig som covid-19. Trots att utbrottet klassats som ett internationellt hälsonödläge i Afrika är situationen helt annorlunda än när coronaviruset spreds globalt. WHO Europe chef Hans Kluge betonar att kunskapen om mpox är betydligt större och att man vet hur man ska hantera sjukdomen, vilket gör risken för smittspridning i Europa låg.

Den nya varianten av mpox, kallad klad 1, anses vara både mer smittsam och dödligare än den tidigare varianten klad 2. Trots att den farligare varianten nu sprids i Afrika och har nått Sverige, bedöms risken för allmänheten vara låg.

Det är viktigt att förstå att trots utbrottet av den nya varianten, är det inte nödvändigt att vidta samma åtgärder som för covid-19. WHO bedömer att man har kontroll över situationen och att det finns åtgärder som kan stoppa spridningen av mpox. Det är viktigt att hålla sig informerad och följa råd från hälsoorganisationer för att skydda sig själv och andra.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version