Norges Banks senaste förväntningsundersökning visar att parterna på arbetsmarknaden för närvarande förväntar sig en löneökning på 5,1 procent under innevarande år, en ökning med 0,1 procentenheter från föregående kvartal. Nästa år förutspår de en nedgång i löneökningen till 4,0 procent samtidigt som de förväntar sig en prisökning på 3,5 procent om 12 månader, en minskning med 0,6 procentenheter från föregående kvartal. Totalt sett räknar de med att realinkomstökningen, det vill säga löneökning minus prisökning, kommer att minska från 1,4 procent i år till 0,9 procent nästa år.

Lägre löneförväntningar kan göra det enklare för Norges Bank att sänka räntan eftersom högre löner kan leda till ökad prisökning. Inflationen har sjunkit betydligt sedan toppen, men är fortfarande något högre än Norges Banks mål på 2 procent över tid. Banken sätter räntan med målet att återvända till målet. En hög ränta är ett verktyg för att dämpa inflationen.

Av undersökningen framgår även att andelen företagsledare som tror att de kommer att ha fler anställda om ett år ökar till 27,7 procent, medan de som förväntar sig att minska sysselsättningen ökar något mer till 25,7 procent. En större andel företag har dock ökat antalet anställda sedan sist. Cirka 30 procent av näringslivsledarna tror att lönsamheten i deras företag kommer att försämras under de kommande 12 månaderna, en nedgång med 3,8 procentenheter från föregående kvartal. Ungefär 26 procent av näringslivsledarna tror däremot att lönsamheten kommer att förbättras de kommande 12 månaderna, en ökning med 1,6 procentenheter från föregående kvartal.

Undersökningen mäter vad ekonomiska experter, parterna på arbetsmarknaden, näringslivsledarna och hushållen tror om utvecklingen av bland annat löner, priser och sysselsättning. Den genomförs fyra gånger om året. Resultaten är viktiga faktorer när Norges Bank ska bedöma ekonomin i samband med räntesättningen.

Nästa räntebeslut kommer enligt planerna den 19 september, men ingen förändring i räntenivån förväntas vid detta möte.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version