Investeringar i parkeringssoner: En analys av extrema avgiftstider i Bergen

I det sista har det varit mycket diskussion kring utvidgning av parkeringssoner och om det är en bra sak. Vi ser tyvärr gång på gång att när man väljer att skapa nya bostadsområden, hamnar man i en spiral av “främmande parkering” i de angränsande områdena, vilket leder till införande av ännu fler zoner. Politiker som vet hur mycket pengar man kan dra in på nya bostadsområden får därmed ett väldigt enkelt argument för att konstant utvidga zonerna, tills man når gränsen för där det överhuvudtaget finns bostäder. Det är därför lite trovärdigt att detta är sista gången bostadszonerna utökas.

Men en sak som det har talats för lite om är de extremt långa avgiftstiderna för bostadszoner vi har i Bergen. I centrum förlängdes avgiftstiden för några år sedan till kl. 23.00 på vardagar och kl. 17.00 på lördagar, på relativt svag grund. Och dessa tider behålls automatiskt när bostadszonerna utökas långt utanför centrumområdet, tilsynes utan vidare diskussion. Jämfört med Stavanger centrum till kl. 18.00 på vardagar och 16.00 på lördagar. Även i Oslo är det bara zonparkering till kl. 20.00 på kvällen, mitt i centrum. Bergen är självklart en mycket viktigare stad än dessa, men ändå ger det lite menings för att behöva ha zonparkering till nästan midnatt i Søndre Skogveien.

Om vi hade satt avgiftstiden i yttre bostadszoner till kl. 18.00 på vardagar och tagit bort den på lördagar, hade det fortfarande varit enkelt för invånarna att hitta parkering efter jobbet, samtidigt som det skulle finnas parkering tillgänglig för besökande eller personer med ärenden i området. En annan viktig del av detta är tillgänglighet till vandringsleder. Oppstemten och Løvstien är fantastiskt lämpade för träning, rekreation och naturupplevelser året runt. När båda nu omfattas av zonparkering försvinner möjligheten för många att använda dem regelbundet – speciellt barnfamiljer. Det är i mina ögon en nettotap för stadens invånare.

I analysen ser vi att utvidgningen av bostadszonerna för parkering kan påverka tillgängligheten till viktiga områden som vandringsleder och skapar en ojämnhet i parkeringsavgifterna jämfört med andra städer. Det är viktigt att diskutera och tänka på konsekvenserna av denna utveckling för att säkerställa en balans mellan behoven hos invånare och besökare i staden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version