Bakkafrost tappas markant efter besvikande kvartalssiffror

Börsen börjar veckan ganska platt, och Hovedindeksen stiger med 0,11 procent ungefär tio minuter in i handeln på måndag.

Oljepriset steg en del på fredag och har ökat något under helgen. Ett fat Nordsjöolja (brent spot) handlas för 79,50 dollar under morgontimmarna.

Så här går det för några av de mest omsatta aktierna vid öppning:

– Lerøy är upp med 0,20 procent
– Equinor stiger med 0,37 procent
– Hafnia är upp med 2,29 procent
– Norwegian stiger med 0,82 procent
– Bakkafrost är ned med 3,69 procent

Strejk och virus tyngde Bakkafrost

Den färöiska uppfödaren Bakkafrost har presenterat sina siffror för det andra kvartalet på måndagen. Det visar ett resultat präglat av strejk och virus, enligt företaget.

Bakkafrosts operativa driftsresultat ökade till 388 miljoner danska kronor (cirka 609 miljoner norska) under det andra kvartalet 2024, från 353 miljoner på samma tid förra året.

– Vi är inte nöjda med de ekonomiska resultaten för det här kvartalet, främst på grund av strejken på Färöarna, säger VD Regin Jacobsen.

Som ett resultat av strejken slaktade Bakkafrost 4000 ton till lägre priser än planerat, meddelar företaget. Och på grund av en utbrott av ILA-viruset på en anläggning på Färöarna måste ungefär en miljon laxar slaktas tidigare än planerat. Detta kommer att påverka det totala produktionsvolymet för 2024, enligt kvartalsuppdateringen.

Uppfödaren, som också är stor i Skottland, hade en total slaktvolym på 21 600 ton under kvartalet. Det är en ökning från 16 000 på samma tid förra året. Samtidigt har Bakkafrost beslutat att stänga ned sin anläggning i Marybank i Skottland. Produktionen kommer att flyttas till Cairndow.

Aktien faller med 3,69 procent vid öppningen på Oslo Börs.

Bland andra uppdateringar från företag före öppningstid hittar vi:

– Det medicinska programvaruföretaget Contextvision omsatte 31,7 miljoner svenska kronor under det andra kvartalet. Det är en nedgång från 33,8 miljoner kronor under det andra kvartalet förra året.
– Cambis VD Eirik Fadnes avgår med omedelbar verkan. Styrelseordförande Per Lillebø tar över som tillförordnad VD.

Analysera och bryt ned:

Bakkafrost, en färöisk uppfödare, har drabbats av negativa kvartalssiffror på grund av strejk och virusutbrott. Deras produktion och försäljning påverkas av dessa händelser, vilket resulterar i en nedgång på 3,69 procent på Oslo Börs. Andra företag som Contextvision och Cambi har också rapporterat minskade intäkter och VD-byte. Detta visar på de olika utmaningar och risker som företag inom olika branscher kan möta, vilket kan påverka deras aktiekurser och investeringsmöjligheter. Det är viktigt att vara medveten om sådana händelser för att fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version