Passagerarna kan få miljardräkning för att rädda krisdrabbade Avinor, enligt NHO luftfart.

Investeringsexpertens analys av Avinors ekonomiska problem och dess påverkan på flygbranschen.

I en nyligen publicerad artikel av NHO luftfart framkommer det att passagerarna kan stå inför en enorm kostnad för att rädda det statliga flygplatsföretaget Avinor. Med ett förlustresultat på 482,5 miljoner norska kronor i första kvartalet 2024 och en akut ekonomisk kris, kan detta leda till markanta ökningar i flygpriserna och en försämring av flygutbudet.

Enligt NHO luftfarts VD, Erik Lahnstein, kan regeringen komma att använda flygpassageraravgiften för att täcka det finansiella gapet i Avinors räkenskaper. Han varnar för att flygpassagerarna redan betalar fullt ut för klimagassutsläpp genom EU:s kvotsystem och att ytterligare avgifter kan resultera i en “dubbel räkning” för passagerarna.

För att förhindra en nedläggning av flygplatser och en potentiell konkurs har regeringen redan höjt lufthavnsavgifterna med 200 miljoner kronor och fler åtgärder förväntas i statsbudgeten för 2025. NHO luftfart föreslår att Avinor behöver ytterligare finansiellt stöd för att säkerställa att flyginfrastrukturen bibehålls och att flygpriserna inte blir så höga att det blir ohållbart för passagerare och näringsliv att använda flygtjänsterna.

Genom att förstå de ekonomiska utmaningar som Avinor står inför och de potentiella konsekvenserna för flygbranschen och passagerarna, kan investerare och medborgare fatta informerade beslut om sina finansiella intressen och resvanor. Det är viktigt att vara medveten om hur regeringens åtgärder kan påverka flygsektorn och ekonomin i stort, för att kunna anpassa sig till förändringarna och minimera eventuella negativa effekter på sina egna ekonomiska förhållanden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version