MPC Container Ships stiger efter köprekommendation inför rapportsläppet.

Börsen startade veckan ganska platt, men har tagit sig upp lite sedan dess. Huvudindexet stiger med 0,41 procent runt 12.30.

Oljepriset steg en del på fredag och har fortsatt att öka under helgen. Ett fat nordsjöolja (brent spot) handlas för 80,64 dollar.

Så här går det för några av de mest omsatta aktierna vid öppningstid:

– Equinor stiger med 0,87 procent
– MPC Container Ships stiger med 4,51 procent
– Bakkafrost är upp med 0,69 procent
– Aker BP stiger med 1,98 procent
– Norwegian faller med 0,60 procent

Från behåll till köp: MPC stiger

Arctic Securities uppgraderar aktien till småspararfavoriten MPC Container Ships till köp enligt en färsk analys. Meglerhuset sätter ett kursmål på 26,9 kronor. Aktien stiger över 4 procent efter uppdateringen.

Analytikerna anser att Suez-situationen, med långa transitider genom kanalen, bidrar till att fraktkostnaderna hålls uppe. De förväntar sig att detta kommer att fortsätta.

– Så länge Suez-situationen fortsätter, ser vi ingen normalisering av fraktkostnaderna, skriver Arctic Securities-analytikern Kristoffer Skeie i analysen.

Selskapet har också uppjusterat estimaten för hur mycket MPC Container Ships kommer att tjäna. För 2025 är estimatet för ebitda (brutto driftsresultat) 28 procent högre än konsensus. Arctic lyfter fram att värdet på containerskepp har ökat kraftigt sedan början av året. Värdena på tio år gamla skepp har nästan fördubblats enligt analysen.

Strejk och virus tyngde Bakkafrost

Den färöiska odlaren Bakkafrost har presenterat siffror för andra kvartalet på måndagen. Det visar ett resultat påverkat av strejk och virus, enligt företaget.

Bakkafrosts operativa driftsresultat ökade till 388 miljoner danska kronor (ungefär 609 miljoner norska) under andra kvartalet 2024, från 353 miljoner samma tid förra året.

– Vi är inte nöjda med de ekonomiska resultaten detta kvartal, främst på grund av strejken på Färöarna, säger VD Regin Jacobsen.

Som ett resultat av strejken slaktade Bakkafrost 4000 ton till lägre priser än planerat, uppger företaget. Och på grund av ett utbrott av ILA-viruset på en anläggning på Färöarna måste cirka en miljon laxar slaktas tidigare än planerat. Detta kommer att påverka det totala produktionsvolymet för 2024 enligt kvartalsuppdateringen.

Odlaren, som också är stor i Skottland, hade en total slaktvolym på 21 600 ton under kvartalet. Det är en ökning från 16 000 samma tid förra året. Samtidigt har Bakkafrost beslutat att stänga ned sin anläggning i Marybank i Skottland. Produktionen kommer att flyttas till Cairndow.

Aktien är upp med 0,69 procent.

Analys:

I denna artikel diskuterar vi hur MPC Container Ships har stigit efter en köprekommendation från Arctic Securities. Vi ser att Suez-situationen bidrar till att hålla fraktkostnaderna uppe, vilket gynnar företaget. Samtidigt ser vi att Bakkafrost har påverkats av strejk och virus, vilket har påverkat deras ekonomiska resultat. Det är viktigt att följa med i utvecklingen på börsen och i olika företags verksamheter för att kunna fatta välgrundade beslut när det gäller ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version