Greta Thunberg blockerar oljemässan ONS i Stavanger – Klimaaktivisten Greta Thunberg har gått till handling mot oljemässan ONS i Stavanger. “Jag är här för att visa motstånd mot de stora oljebolagen som är bland de mest ansvariga för klimatkrisen, som påverkar otaliga människoliv redan idag,” säger Greta Thunberg till E24. Den svenska aktivisten deltar i att blockera oljemässan ONS i Stavanger i protest mot att olje- och gasaktiviteten fortsätter som vanligt. “Vi låter dem inte komma undan med sin grönmålning, vi ser igenom deras lögn,” säger Thunberg.

På oljemässan förväntas över 60 000 besökare. Det finns över 1 000 utställare i de olika utställningshallarna, och över 1 000 talare deltar i de olika debatterna och föredragen på mässan. Bland deltagarna finns kronprins Haakon Magnus, statsminister Jonas Gahr Støre och toppchefer som Patrick Poyanné från franska TotalEnergies, Anders Opedal från Equinor och Karl Johnny Hersvik från Aker BP. Demonstranterna kräver att politikerna skapar och genomför en konkret plan för utfasning av olja och gas som ger förutsägbarhet för arbetarna, företagen och hela befolkningen, enligt ett pressmeddelande från Extinction Rebellion.

Måndag startade Aker BP och Equinor ONS med varsitt pressmöte. Aker BP-chef Hersvik varnade för en möjlig nedgång på kontinentalsokeln från 2026. Han uppmanar myndigheterna att vidta åtgärder för ökad aktivitet både inom olja och gas samt förnybar energi. Equinor-chef Anders Opedal upprepade att företaget strävar efter att bibehålla produktionen på 1,2 miljoner fat oljeekvivalenter per dag fram till 2035. “Vad tycker du om det?” “Det förvånar mig tyvärr inte. Vi har sett hur oljebolagen har betett sig hittills, och de har inte visat någon vilja att förändra sig. De fortsätter bara att gräva ner sig i hålet som kommer att svälja oss alla,” säger Thunberg. “Om detta går igenom blir det ännu en dödsdom för alla de många människor som redan lider av klimatförändringarna, och i förlängningen för oss alla och planeten, och de grundläggande systemen vi alla är beroende av.” “Har du ett budskap till Equinor och Aker idag?” “Vi har många budskap. Vi tror att våra handlingar skickar tydligare signaler än att vi igen ska be dem att sluta med sitt beteende. Vi är trötta på deras tomma ord och löften, och har inga planer på att luta oss tillbaka och se på medan allt förstörs,” säger Thunberg.

Förra året förklarade Unge Høyre-ledaren Ola Svenneby att Greta Thunberg-generationen hade “dött.” Det skapade debatt, och Svenneby tog senare tillbaka sina uttalanden och ansåg att de inte var tillräckligt nyanserade. “Har de unga gett upp kampen för klimatet?” “Absolut inte, vi är väldigt många som kämpar varje dag. Det går i vågor, säger Thunberg. Hon påpekar att krisen inte behandlas som en kris, och att många därför inte förstår omfattningen. “Det är inte så att folk bara tappar intresset. Vi måste kommunicera på ett sätt som visar att det finns en nödsituation, och få människor att förstå vad som står på spel,” säger Thunberg. “Jag är övertygad om att människor skulle bli väldigt arga om de förstod och verkligen fick information om vad som händer.” “Vad vill du säga till norska politiker?” “Vi har många budskap. Norge bär ett extremt stort ansvar för klimatkrisen. Det är helt oacceptabelt att Norge fortsätter i riktningen där man pratar om att utveckla fossilindustrin istället för att avveckla den. Det kommer att kosta dem dyrt, och i framtiden kommer man att se på länder som Norge, och politikerna i Norge, och se hur stora bovar de är.”

Polisen uppger att demonstrationen påverkar trafiken i området på Tjensvoll i Stavanger, där energimässan hålls. “Vi är i ständig dialog med klimaaktivisterna, och några av dem har fått order om att flytta på sig. Vi har redan öppnat några vägar,” säger operativ ledare John Laurits Ask i ett pressmeddelande. “Polisens roll är inte att stoppa yttrandefriheten, men här störs laglig trafik, så polisen ingriper på platsen för att säkra trafiken,” säger Ask. “Kommer ni att avlägsna dem med våld?” “Det är en bedömning vi gör löpande. Vi hoppas kunna komma i dialog med dem,” säger operativ ledare John Ask i Stavanger-polisen till VG.

Analys: Greta Thunberg har återigen satt fokus på klimatkrisen genom att blockera oljemässan ONS i Stavanger. Hennes kamp mot olje- och gasindustrin har fått stor uppmärksamhet och visar på vikten av att agera för att minska koldioxidutsläppen och rädda planeten. Politikerna och företagen uppmanas att ta ansvar och arbeta för en hållbar framtid. Det är tydligt att klimatkrisen är en av de största utmaningarna vi står inför idag, och att det krävs konkreta åtgärder och engagemang från alla samhällssektorer för att möta denna utmaning.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version