Två stora regionbanker planerar att skapa en storbank med huvudkontor i både Bergen och Kristiansand

Styrelserna för de två stora regionbankerna har beslutat om en plan för sammanslagning och meddelar detta på onsdagsmorgonen. De båda sparbankerna har länge varit nära samarbetspartners med gemensamt ägda produktselskaper och känner varandra väl.

Dagens aktieägare i Sparebanken Vest kommer att ha den största andelen aktier i den nya banken. Byteförhållandet som har kommit överens om är 64,3 procent till Sparebanken Vest och 35,7 procent till Sparebanken Sør.

Det nya finanskoncernen kommer att ha en sammanlagd förvaltningskapital på 517 miljarder kronor och brutto utlån på 429 miljarder, inklusive Brage Finans AS.

Den nya banken kommer att ha två huvudkontor, ett i Kristiansand och ett i Bergen. Jan Erik Kjerpeseth, nuvarande VD för Sparebanken Vest, kommer att bli VD för den nya sammanslagna banken.

Enligt bankerna förväntas sammanslagningen leda till kostnadsbesparingar på 350-400 miljoner kronor per år. Det handlar bland annat om IT-kostnader och personalkostnader som förväntas minska genom naturlig avgång.

Sammanslagningen förväntas vara genomförd senast vid utgången av det andra kvartalet 2025. Det nya finanskoncernen förväntas bli en stark aktör med ledande lönsamhet och en stark marknadsposition i Sör- och Västlandet.

Analys:
Genom sammanslagningen av Sparebanken Vest och Sparebanken Sør skapas en ny storbank med betydande förvaltningskapital och brutto utlån. Genom kostnadsbesparingar och stordriftsfördelar förväntas banken kunna stärka sin konkurrenskraft och erbjuda bättre tjänster till kunder och samhället. Detta kan påverka aktieägare, kunder och anställda i båda bankerna samt näringslivet och samhället i Sör- och Västlandet. Satsningen förväntas vara en positiv utveckling för regionen och dess ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version