Rapporten om det digitala genombrottet: En överlevnadsguide

Under många år levde förlagsbranschen i en illusion. Man trodde sig kunna fungera likt parallellt med internet. Inte behöva bry sig om Apples smartphones, Googles sökmotor, Facebooks sociala graf och Netflix strömmande underhållning. Denna missriktade pil mot framtiden avfyrades när Förläggareföreningen 2003 publicerade rapporten ”Bokbranschen i Sverige”. Den fnyser åt e-handel och allt digitalt. Nymodigheterna var bara distributionskanaler; de tryckta böckerna skulle för alltid säljas av bokhandlarna.

Oförmågan och oviljan att läsa sin samtid är branschens största, intellektuella akilleshäl. Det är just därför Förläggareföreningens nya rapport är så välkommen. Den utmärkta ”Det digitala genombrottet” beskrivs som historieskrivning och tillbakablick, men är i stora delar ett dataspäckat analysunderlag om bokens framtid.

Jeff Bezos – en för bokbranschen förhoppningsvis inte helt okänd person – startade Amazon med ett credo: ”Data slår intuition”. Efter 25 år i techbranschen kan jag säga att det stämmer; överlevnad och framgång där kommer inte från historieböckerna.

I rapporten menar ekonomijournalisten Erik Wahlin att förlagens blinda kärlek till boken öppnade upp för de som hade ögonen öppna. Det ger fördelar till den som har som mål att tjäna pengar.

2015 fick Storytel billigt och lättvindigt tillgång till de svenska förlagens boktitlar. Ledda av intuitionen tyckte bokbranschens brahminer att ljudboken saknade litterärt och ekonomiskt värde. I dag är två tredjedelar av böcker som säljs betalda via ljudboksföretagens fastprisabonnemang. 2003 såldes 40 miljoner tryckta böcker. 2023 såldes ungefär hälften så många.

Ljudboksmarknaden domineras av Storytel, Bookbeat och Nextory – tre aktörer med exakt samma positionering på en oligopolliknande marknad. Transparensen är noll. Avtal med ljudboksföretagen hålls hemliga och förläggarna kan inte förklara för sina författare var ersättningarna tar vägen.

I ett framåtspanande kapitel avslutas ”Det digitala genombrottet” med lite AI – den ”utmanar idén vad ett förlag är”. Precis som 2003 borde fokus ligga på konsumenten, alltså teknikens påverkan på människan snarare än produktion och distribution.

Förläggareföreningens rapport är en överlevnadsguide. Också för författarna och läsarna. De som vill värna litteraturen vet nu vilka aktörer de inte ska gynna.

Analys:
Rapporten ”Det digitala genombrottet” ger en inblick i hur förlagsbranschen har utvecklats och utmaningarna de står inför i en allt mer digitaliserad värld. Genom att förstå hur teknologin påverkar branschen kan författare och läsare anpassa sig för att överleva och blomstra i den nya digitala eran. Det är viktigt att vara medveten om de förändringar som sker för att kunna fatta informerade beslut och undvika att hamna på efterkälken.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version