DNB har samlat in 645 miljarder för den gröna omställningen – men det går trögare i Norge

DNB:s VD, Kjerstin Braathen, berättar att det är högre aktivitet utanför Norge än i Norge när det kommer till den gröna omställningen. Banken satte redan 2021 upp målet att bidra med finansiering på 1 500 miljarder kronor inom “hållbar omställning” fram till 2030, inklusive lån och kapitalanskaffning för kunder.

Hittills har DNB skaffat fram cirka 645 miljarder genom olika kanaler och aktiviteter, varav över hälften har gått internationellt. Störst del av finansieringen, 18 procent, har gått till Sverige, följt av Nordamerika och Sydamerika.

DNB arbetar med olika typer av förnybar energi i länder som Australien, Chile och USA, medan det tar längre tid i Norge att få igång projekt. En del av svårigheterna kan härledas till politiska hinder och ekonomiska utmaningar.

Enligt energichefen Katrine Kleppan Blystad har projekt som tidigare var lönsamma blivit mindre lönsamma, vilket påverkar investeringsbesluten. Trots detta är DNB på god väg att uppnå sin investeringsmål.

Motstånd mot vindkraft och naturvård har ökat i Norge och försvårar investeringar i förnybar energi. I USA däremot finns enklare strukturer för gröna investeringar.

Equinors finansdirektör, Torgrim Reitan, anser att takten i energiomställningen har bromsat och att kostnaderna har ökat av flera skäl, inklusive inflationsdriven högre ränta. Detta har lett till att lönsamheten påverkas och att omställningstrycket minskar.

Sammanfattningsvis visar detta att den gröna omställningen inte bara handlar om miljövänliga val utan också om ekonomisk lönsamhet och politisk påverkan. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att kunna fatta informerade beslut om ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version