Investment Manager: Akademiet köpte LO-hjärtebarn efter konkurs. Nu sätter myndigheterna ned foten. – Dessa studenter kommer att stå utan ett godkänt yrkeshögskoleutbud, säger Nokut-direktören.

I somras meddelade AOF Norge att styrelsen begärt konkurs för föreningen. Föreningen AOF bedrev kurser för fackföreningarna och yrkeshögskoleutbildningar.

Konkursen inträffade efter en miljonöverskridning i IT-systemet Universum.

Skolkedjan Akademiet köpte senare upp delar av konkursboet. Nu har det statliga organet som utfärdar ackreditering till yrkeshögskolor, Nokut, skickat ett brev till Akademiet.

I brevet informerar Nokut Akademiet om att de inte får lov att kalla sig en yrkeshögskola, inte heller den del av yrkeshögskolan AOF de köpte upp i somras.

“Det finns ingen laglig grund för att en ackreditering kan säljas som en självständig vara mellan privata aktörer”, står det i brevet.

– Vi är bekymrade

– Innan en institution kan erbjuda yrkeshögskoleutbildningar måste den ansöka om ackreditering från NOKUT, vi kommer då att utvärdera kvaliteten mot regelverket, säger NOKUT-direktören Kristin Vinje.

Hon tillägger att detta ska säkerställa att studenterna får en utbildning som uppfyller vissa kvalitetskrav och att de får den kompetens de blivit lovade.

En sådan ackreditering har inte Akademiet ansökt om enligt Nokut.

Nokut informerar E24 att de för närvarande har många ansökningar som står i kö för behandling och det är svårt att säga hur lång handläggningstiden eventuellt kommer att bli.

– Jag har stor sympati med alla studenter som påverkas av detta. Deras rättigheter är något vi på Nokut tar på största allvar, men i detta fall faller uppföljningen av studenterna utanför vårt uppdrag, säger hon.

– Vi är bekymrade för deras situation och hoppas att de får det nödvändiga stödet för att hitta bra lösningar framåt.

– Måste vara godkänt

– Vad betyder detta rent praktiskt för studenterna?

– Situationen nu är tyvärr att dessa studenter kommer att stå utan ett godkänt yrkeshögskoleutbud. En möjlig lösning kunde vara att en yrkeshögskola med nödvändig ackreditering på plats hjälper till att hitta en lösning och tar över studenterna. Att komma fram till något sådant är emellertid utanför Nokuts mandat, men vi kommer att följa situationen och hoppas på en lösning som gör att studenterna kan fortsätta sin utbildning, säger Nokut-direktören.

– Får de fortsätta som vanligt medan de eventuellt väntar på ackreditering?

– En ackrediteringsansökan måste vara godkänd innan en yrkeshögskoleutbildning kan starta. Om Akademiet ska fortsätta med dessa utbildningar innan en eventuell ansökan godkänns, kan de inte kalla dem för yrkeshögskoleutbildningar.

– Hoppas få detta snabbt avklarat

Styrelseledaren Kjetil Eide på Akademiet säger att de är medvetna om Nokuts hållning och att de är oense.

– Vår bedömning är att vår ackreditering gäller, men det är just detta som dialogen med Nokut handlar om. Vi hoppas få detta snabbt avklarat och är i tät dialog med Nokut om detta, säger han till E24.

– Vad betyder detta för studenterna som nu går på yrkeshögskola hos er?

– Undervisningen fortsätter som vanligt för alla våra studenter. Akademiet har övertagit en yrkeshögskola från konkursboet efter tidigare ägare, och vi anser att vi har rätt att driva denna yrkeshögskola vidare. Yrkeshögskolan drivs med samma personal, samma ämnesområde och samma studieorter som tidigare, säger Eide.

– Om de inte längre får gå på yrkeshögskolan, får de pengarna tillbaka?

Studierna fortsätter som vanligt, så alla ska närvara vid planerad undervisning. Vi är i tät dialog med Nokut, och vi är övertygade om att vi kommer att hitta en lösning tillsammans med myndigheterna, vilket är bäst för studenterna. Alla har som mål att studenterna ska slutföra sina studier och få sina examensbevis.

– Nokut säger att ett möjligt alternativ är att en yrkeshögskola med nödvändig ackreditering hjälper till med lösningen och tar över studenterna. Har en sådan lösning övervägts?

– Det var nytt för mig, det är första gången jag hör. Det kommer vi att diskutera med Nokut, säger han.

Analys:
I detta inlägg diskuteras konsekvenserna av Akademiets förvärv av delar av AOF efter konkursen och Nokuts beslut att inte tillåta dem att kalla sig en fagskola. Detta kan påverka studenternas utbildning och framtid negativt om inte en lösning hittas snabbt. Det är viktigt att följa utvecklingen och se till att studenternas rättigheter och utbildningssituation tas på allvar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version