Ryanair får inte ta betalt för handbagage enligt en domstol i Portugal

Enligt en domstol i Portugal har flygbolaget Ryanair krenat konsumenternas rättigheter genom att medvetet vilseleda dem om resans pris. Ryanair har också ålagts att återbetala belopp som har dragits från resenärernas konton.

Avgifter för större kabinväskor blir allt vanligare bland europeiska flygbolag, trots att väskorna håller sig inom standardmåtten på 55x40x20 centimeter.

Den enda väskan som ofta tillåts tas med in gratis är den som kan skjutas under stolen framför. Domstolen i Portugal säger att handbagage är en väsentlig del av transportavtalet och att det är emot regelverket att tvinga passagerarna att betala.

Tidigare har Ryanair, Easy Jet, Vueling och Volotea blivit dömda i Spanien för orimliga avgifter kopplade till handbagage.

Analys:

Denna dom i Portugal har stor påverkan på flygbolagens prissättningsstrategier och konsumenternas rättigheter. Genom att förbjuda flygbolag att ta betalt för handbagage sätter domstolen en viktig rättslig standard för branschen. Detta kan leda till ökad transparens och rättvisa för konsumenterna, samtidigt som det kan påverka flygbolagens intäkter och lönsamhet. Det är viktigt för konsumenter att vara medvetna om sina rättigheter och för flygbolag att anpassa sig till de lagar och regler som styr branschen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version