S&P 500 steg för fjärde månaden i rad – ny prisökning bekräftade uppgången

Efter en blandad torsdag, med fokus på “världens viktigaste redovisning” från Nvidia, steg marknaden på fredagen tack vare prisökningstal som dominerade dagen.

Så avslutades dagen på Wall Street:
– S&P 500 steg med 1,01 procent
– Nasdaq steg med 1,13 procent
– Dow Jones avslutade upp med 0,55 procent

Detta innebär att den breda S&P 500-indexen avslutade med uppgång för fjärde månaden i rad, enligt CNBC. Indexet steg med 2,28 procent i augusti, trots en något tuff start på månaden.

Förväntar sig räntesänkning

Innan öppningen på Wall Street presenterades den amerikanska centralbankens favoritmått för inflation. Prisökningen landade på 2,5 procent för juli, vilket var i linje med förväntningarna.

Investerare följer rapporten noga för att få klarhet kring en eventuell räntesänkning i september. Marknaden är delad mellan en enkel sänkning och en dubbel sänkning, med en 30 procentig chans för det förstnämnda.

Aktiemarknaden reagerar ofta positivt på signaler om räntesänkningar.

Knut A. Magnussen, senior ekonom på DNB Markets, säger att inflationsmålet på cirka två procent över tiden närmar sig.

– Detta indikerar att vi inte behöver en så stram penningpolitik, eftersom inflationen har sjunkit så pass mycket. Vi förväntar oss inte att ekonomin ska försvagas så mycket att det kräver ännu större räntesänkningar än de som redan planerats, säger han.

Marius Gonsholt Hov, chefekonom på Handelsbanken, tror på en enkel sänkning vid mötet i september.

– Detta är en bra bekräftelse, det var det viktigaste idag. Om något, var det ännu bättre än förväntat, säger han.

– Dagens siffror var bara en kontroll. Det är arbetsmarknaden som är avgörande nu, och arbetsmarknadsstatistiken nästa fredag kommer att vara mycket viktig.

Analys:

Den senaste uppgången på S&P 500-indexet är ett tecken på en fortsatt positiv trend på marknaden. Investerare är speciellt intresserade av eventuella räntesänkningar som kan ge extra skjuts åt aktiemarknaden. Att vara medveten om sådana händelser och analysera deras påverkan kan hjälpa individer att fatta välgrundade beslut kring sina investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version