Nick Cave ger nya insikter om tröst han har sökt från religion i de mörkaste ögonblicken i sitt liv, när han släppte sitt kritikerrosade nya album Wild God på fredagen. Tillsammans med sitt band The Wild Seeds har hitmakern, 66 år gammal, kanaliserat sorgen han led av efter att ha förlorat två av sina söner, till den nya samlingen av låtar som han först började skriva på nyårsdagen 2023. Wild God har också hyllats av kritiker som har lovordat det ‘djupt mänskliga’ albumet som en ‘gospelrockuppror’ och ‘ett häftigt firande av kärlek.’ År 2015 dog Nicks son Arthur, 15 år gammal, efter att ha tagit LSD för första gången, innan han föll nästan 20 meter från en klippa nära sitt hem i Brighton, England. Sju år senare, 2022, dog Nicks son Jethro, 31 år gammal, som led av schizofreni och kämpade mot missbruk, i Melbourne två dagar efter att han släppts från fängelse och två månader efter att han våldsamt hade misshandlat sin egen mor. Texterna på albumet ger insikt om smärtan Nick har lidit av sina senaste förluster, när han sjunger i låten Song Of The Lake: ‘För alla kungens hästar och alla kungens män. Kunde inte sätta oss samman igen.’ Han antyder också att han besöks av anden av sin avlidna son när han sjunger i låten Joy: ‘En spöke i gigantiska sneakers, skrattande, stjärnor runt hans huvud … en flammande pojke.’ Sång om de fysiska effekterna av hans tro, lade han till i albumets titellåt: ‘Åh Herre, om du känner dig ensam och om du känner dig nedstämd; Och om du helt enkelt inte vet vad du ska göra; Ta ner din ande.’ Nick reflekterar också över sin sorg i låten Long Dark Night, med orden: ‘Jag var länge inne i en dröm, jag kunde inte komma loss.’ När han talar om albumet säger Nick: ‘Jag hoppas att albumet har samma effekt på lyssnare som det har haft på mig.’ Nick Cave’s senaste album “Wild God” hyllas som ett mästerverk av kritiker och har jämförts med en radikal optimism som är smittsam och potent. Albumet, det första med The Bad Seeds sedan 2019, har fått en femstjärnig recension av The Guardian och beskrivs som en fest av kärlek och gospelrock. Med låtar som “Song of the Lake” och “Wild God” tar albumet lyssnaren på en resa av kärlek och hopp.

Andra kritiker som The Independent och The Sunday Times har också hyllat albumet som en hyllning till kärlekens transformerande kraft och en återgång till The Bad Seeds rötter i gospelrock. NME ger albumet fyra stjärnor och beskriver det som en ny era för Nick Cave, där ljuset tar över från mörkret.

Nick Cave själv har berättat att albumet skrevs med tanken på livet efter döden och hur hans söners tragiska bortgång påverkade honom. Trots den smärta han kände, ville han skapa ett verk som hyllade livet och kärleken. Tanken på att ge tröst och hopp till andra som gått igenom liknande förluster var en drivkraft bakom skapandet av “Wild God”.

I slutändan är “Wild God” inte bara ett album, det är en berättelse om att finna hopp mitt i mörkret och att fira livet trots förluster. Nick Caves musikaliska mästerverk är en påminnelse om den mänskliga styrkan och förmågan att övervinna smärta och finna ljus i de mest svåra stunderna. Nick Cave och Bad Seeds-stjärnan, känd för hits som Into My Arms och One More Time With Feeling, flyttade till Los Angeles strax efter Arthurs död med sin fru Susie och Arthurs tvillingbror Earl eftersom de blev ‘utlösta för mycket’ av att bo precis runt hörnet från platsen där det hände. Tragedin rapporterades brett och Nick sa tidigare att detta resulterade i att han blev ‘tvungen att sörja offentligt’. En utredning om Arthurs död hörde att tonåringen, som också hade cannabis i sitt system, var ‘helt desorienterad’ när han snubblade av en klippa ner i den branta Ovingdean Gap nära Brighton. Polisen sa att tonåringen var så förvirrad att han ‘inte längre kunde känna skillnaden mellan verklighet och fantasi’ och i ett sista meddelande till en vän sa han: ‘Var är jag? Var är jag?’. Minuterna innan tonåringen dog blev han sedd av bilister när han ‘zigzagade’ längs gräset på kanten av klippan innan han klättrade över ett säkerhetsstängsel och välte över kanten, sägs det. En annan av popsångarens söner, Jethro Lazenby, dog i Australien i maj 2022 bara några dagar efter att han släppts från fängelset. Den 32-årige mannen hade suttit bakom galler för att ha knäat sin mamma i ansiktet under ett bråk om cigaretter – vilket lämnade henne ‘blåslagen och blödande’. Några dagar före sin död i domstolen avslöjade Jethros advokat att han hade diagnostiserats med schizofreni och att det påverkade hans omdöme. Den problemfyllda mannen, som hade tillbringat år i och ur häkte medan hans liv spårade ur i ett töcken av illegala droger, stod inför fler brottsanklagelser när han hittades död på ett motell i Melbourne för 100 dollar per natt. På sin blogg The Red Hand Files, där Nick svarar på frågor från fans, i juni, svarade han en kvinna vars dotter hade blivit mördad. Han skrev: ‘En förälder ska aldrig behöva begrava sitt barn, det är obegripligt, det ligger utanför den naturliga ordningen för saker. Ändå är vi här, du och jag, lever inom dessa gastkamrar som lämnats kvar av de vi har förlorat. Jag älskar din ärlighet när du blottar den bibliskt stora vreden vi ibland känner gentemot en värld som har fräckheten att fortsätta snurra, oavsett vår lidande. ‘Hur vågar världen vara så vacker, tänker vi. Detta är de divergerande känslorna av sorg.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version