Kronesalget fortsätter på samma nivå fram till september.

Norges Bank behåller kronesalget oförändrat på 400 miljoner kronor per dag i september, enligt ett meddelande från centralbanken. Det är i linje med ekonomernas förväntningar.

Under samma tid förra året låg kronesalget på 1,1 miljarder per dag.

Kronesalget sker för att överföra valuta till Oljefondet, som investerar utomlands. Det får inte förväxlas med valutaintervention, vilket innebär att centralbanken säljer eller köper kronor för att påverka kronkursen.

Kronan har stärkts en del den senaste månaden, men ligger fortfarande på historiskt svaga nivåer mot både euro och dollar.

Det innebär att det har blivit dyrare att köpa varor från utlandet eller resa utomlands. Samtidigt blir norsktillverkade varor billigare för utlänningar, vilket gör det lättare att sälja dem.

Kronesalget balanseras oftast över tid av oljebolagens kronköp för att betala skatt. Nyheter om försäljningen kan ändå påverka kronkursen, både på grund av storleken och eftersom växlingarna inte nödvändigtvis sker samtidigt.

Norges Bank köpte i flera år kronor på statens vägnar, så att oljeintäkter i utländsk valuta kunde användas i statsbudgeten. Men från april 2022 vände situationen, då kronflödena översteg beloppet som skulle in i statsbudgeten.

Betydande kronesummor från oljebolagens skattebetalningar säljs varje dag. Norges Bank har vanligtvis försökt jämna ut krontransaktionerna över året, för att undvika onödig oro och stora förändringar på valutamarknaden.

Analys:

I denna artikel diskuteras Norges Banks kronesalg och dess påverkan på kronkursen. Genom att behålla kronesalget på samma nivå som förra året och överföra valuta till Oljefondet, påverkar centralbanken inte bara kronkursen utan även priset på varor från utlandet och norsk export.

Det är viktigt att förstå att kronesalget balanseras av oljeselskapens kronköp för att betala skatt, vilket kan påverka valutamarknaden och skapa oro. Norges Bank har strategier för att hantera detta och undvika stora förändringar.

Sammanfattningsvis visar denna artikel hur Norges Banks beslut om kronesalg kan påverka både den nationella ekonomin och individuella finansiella beslut. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att kunna hantera och planera ens egna ekonomi på ett mer informerat sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version