En erotisk trend på vita duken: Nicole Kidman i “Babygirl” och Cate Blanchett i “Disclaimer”

Redan innan Venedigs filmfestival drog igång lockade den annars så korrekta festival-gudfadern Alberto Barbera med att årets program markerar en rejäl återkomst för erotiken efter år av anständighet och självcensur. Friskt vågat.

Kidman har knappast skyggat för naket och sex på film förr, från nittiotalets banbrytare som “Till varje pris” där hon förför Joaquin Phoenix trasiga tonåring och “Eyes wide shut” där hon berättar sexfantasier för Tom Cruise, till serien “Big little lies”. Men “Babygirl” markerar, som hon påpekade på den proppfulla presskonferensen efter visningen, något nytt även för henne. Och möjligen ett hudnära farväl till metoo.

I filmen spelar den orgiastiska Kidman en framgångsrik men otillfredsställd och botoxad vd som har en kärleksfull och passionerad make (Antonio Banderas) men bara tänder på online-porr. En ung och möjligen lite synsk praktikant (Harris Dickinson från “Triangle of sadness”) ser hennes behov av dominans och underkastelse och erbjuder sina tjänster efter jobbet. “Babygirl” kallas en erotisk thriller, men ta inte den etiketten för allvarligt. Snarare handlar det om en sexpositiv appell utan något moraliserande eller straffande tonfall. Ett triangeldrama som pushar för att feminin masochism inte bara är en manlig fantasi och att maktspel, våta drömmar och samtycke kan rymmas inom olika slags relationer.

Kidman hoppas att den skulle kännas som en befrielse för kvinnor och berättade på pressträffen om hur avgörande det hade varit att jobba med en kvinnlig regissör och manusförfattare, Halina Reijn (“Bodies, bodies, bodies”), för att hon skulle känna sig trygg och inte exploaterad. Reijn i sin tur sade att huvudskälet till att hon ville göra filmen var att överbrygga orgasm-gapet som finns mellan män och kvinnor. Men också, vilket var en rolig tanke, var att hon tog spjärn mot 90-talets många erotiska thrillerfilmer som ju inte alltid var särskilt kvinnovänliga.

Dagen före “Babygirl” visades tv-serien “Disclaimer” (Apple TV+) i Venedig. På vissa sätt ett systerverk till “Babygirl”, där Cate Blanchett spelar en firad, gift dokumentärfilmare med en väl bevarad hemlighet i det förflutna som involverar en ung tågluffarkille. “Roma”-regissören Alfonso Cuarón har regisserat, och det är väldigt mycket sex och en medelålders kvinna som tar för sig, men – utan att spoila – hela diskursen är betydligt mer mörk och traditionell och med en speciell offerproblematik som färgar erotiken.

Om det nu är en mer sexpositiv trend på gång i filmvärlden, så bring it on.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version