Regeringens nya förslag för att minska svenskarnas skuldsättning och reglera snabblåneföretagen

Regeringen presenterade under fredagen en rad nya förslag för att tackla den ökande skuldsättningen bland svenska medborgare. Färska siffror visar att antalet betalningsförelägganden ökar, och regeringen pekar ut snabblåneföretagen som en bidragande orsak. De höga räntorna och bristande kreditprövningar har lett till en oroande situation på kreditmarknaden.

De nya förslagen inkluderar en sänkning av räntetaket från 40 till 20 procentenheter utöver referensräntan för att förhindra skenande kostnader. Det föreslås också ett nytt kostnadstak för uppläggningsavgifter och restriktioner för att förlänga löptiden för krediter. Marknadsföringskraven ska skärpas för att ge konsumenterna bättre information om de ekonomiska konsekvenserna av krediten.

Lagändringarna förväntas träda i kraft den 1 mars 2025 och innefattar även en fasning ut av ränteavdraget på lån utan säkerhet under två år. För de som redan hamnat i skuldfällan rekommenderas att gå igenom sina kostnader, betala av högsta räntan först och skapa en budget för att undvika ytterligare skuldsättning.

För de som behöver hjälp med sin ekonomi finns budget- och skuldrådgivare i kommunerna som kan ge kostnadsfri vägledning och stöd.

Läs mer om fortsatt avdragsrätt för lån på aktier.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version