Romantisk kärlek, kärlek till ett barn och kärlek för en hund – skillnader och likheter i hjärnaktivitet
Är det skillnad mellan romantisk kärlek, kärlek till ett barn och kärlek för en hund? Ja, i alla fall när det gäller aktiviteten i hjärnan, vilket forskare har fångat på bild. Dessutom avslöjar aktiviteten om du är husdjursägare eller inte.

För att närma sig frågan om kärlekens olika skepnader värvade forskarna 55 personer, som alla hade barn och som uppgav sig leva i en kärleksfull relation med en annan person. Dessa fick lyssna till förinspelad text som skildrade olika typer av kärlek.

Resultaten, som publicerats i Cerebral Cortex journal, visade att olika typer av kärlekskänslor aktiverade olika delar av hjärnan. När föräldrar föreställde sig kärlek till sitt barn syntes aktivitet djupt inne i hjärnans belöningssystem, vilket var unikt för just barnkärleken.

En intressant skillnad syntes kring känslor för djur. Om försökspersonerna fick lyssna på ett scenario som handlade om en katt eller en hund, så aktiverades delar i hjärnan som har med sociala samspel att göra hos de som hade ett husdjur. Men den aktiviteten syntes inte hos andra. Hjärnaktiviteten kunde alltså avslöja om personerna var djurägare.

Om nu olika typer av kärlekskänslor syns i hjärnan – skulle man i framtiden kunna använda MR-kamera för att ta reda på om någon är kär i dig eller bara gillar dig som vän?

Analyserat och förenklat: Forskning visar att olika typer av kärlekskänslor aktiverar olika delar av hjärnan. Romantisk kärlek, kärlek till barn och kärlek för husdjur har olika påverkan. Denna forskning kan hjälpa oss att förstå våra relationer och hur vi förhåller oss till olika former av kärlek.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version