Kamala Harris planerar att öka bolagsskatten till 28 procent om hon vinner valet

I ett valår som kan förändra det globala ekonomiska landskapet står USA inför en potentiell skatteomläggning. Den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris planerar att höja bolagsskatten till 28 procent om hon vinner presidentvalet i november, enligt Financial Times och The Wall Street Journal. Detta är en ökning från den nuvarande skattesatsen på 21 procent.

Harris förslag är en förlängning av president Joe Bidens plan och skulle göra den amerikanska bolagsskatten högre än den i Norge, där skattesatsen ligger på 22 procent.

Inte överraskande

Det är inte så överraskande om USA slutar med en högre bolagsskatt än Norge, säger samhällsekonom Andreas Økland, postdoktor och forskare vid Skatteforsk vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU) i Ås. Han påpekar att under 70- och 80-talet låg bolagsskatten i USA på cirka 45 procent, för att sedan minska till 35 procent i början av 90-talet.

USA och andra länder vill vara konkurrenskraftiga gentemot företag genom att erbjuda sådana skattefördelar. Nu undrar Økland om vi har nått en bottenpunkt för bolagsskatten och om det kan vara på väg att förändras.

Analys:

Den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris planerar att öka bolagsskatten till 28 procent om hon vinner presidentvalet, vilket skulle göra den amerikanska bolagsskatten högre än den i Norge. Detta kan påverka den globala ekonomin och skapar frågor kring konkurrenskraft och investeringar. Med olika politiska förslag och strategier kan skattepolitiken ha en direkt inverkan på ekonomin och företagsbeslut. Det är viktigt att förstå hur dessa förändringar kan påverka ens egna ekonomi och investeringar, särskilt i en globaliserad värld där skattepolitik kan skilja sig åt mellan länder och påverka affärsbeslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version