Många norrmän lider av “Temu-skam”, enligt Virke. Andra omfamnar budgetbutiken – till och med på sin bröllopsdag.

I en ny undersökning från Virke svarar var fjärde person att de har handlat på Temu. Bland dessa säger en av fem att de inte är bekväma med att berätta för andra om sina Temu-inköp.

Espen Nordhagen (42) och Melina Renate Nordhagen (40) tillhör en helt annan kategori. På Facebook-gruppen Temu Norge delade de bilder denna vecka. När de gifte sig den 17 augusti kom “allt” från den kinesiska webbutiken: Brudklänning, skor och brudbukett till henne. Väst, slips, slipsnål och manschettknappar till honom.

Brudens klänning kostade 378 kronor, skorna 116 kronor och buketten 204 kronor. Brudgummens “paket” kostade totalt 253 kronor.

Att det blev Temu var egentligen en slump, berättar Espen Nordhagen. De är nöjda med priserna och även om andra känner på “Temu-skam” har de inga problem med det.

Enligt Nordhagen handlar det ofta om att vilja se bättre ut än grannen och att visa upp finare och dyrare saker. Den räntebärande kreditkortsskulden har ökat med över två miljarder kronor jämfört med samma tid förra året, enligt Dagens Näringsliv.

Virke-chefen Bernt G. Apeland tror att vissa Temu-kunder helst hade velat spendera sina pengar hos norska företag. Han anser att regeringen bör göra mer för att få norska konsumenter att välja att handla hos inhemska företag.

Undersökningen från Virke visar att 41 procent av de som handlar på Temu köper kläder, medan 27 procent köper i kategorin “annat”. Apeland är kritisk till att Temu får konkurrensfördelar, speciellt med dagens tullfritag på varor under 3000 kronor.

Analys:
Artikeln handlar om nordmän som handlar på budgetbutiken Temu och hur vissa känner skam över detta medan andra inte har några problem med det. Det diskuteras även hur köp hos utländska företag påverkar den norska ekonomin och arbetsmarknaden. Det betonas att det är viktigt att vara medveten om var man handlar och att stödja inhemska företag för att främja en mer hållbar konsumtion.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version