Foodora Market, Oda och Wolt Market riskerar att stänga om tobaksförbudet blir verklighet

Regeringen har föreslagit ett förbud mot försäljning av tobak på nätet. Syftet är att förhindra illegal försäljning och minska tillgången för barn och ungdomar. Detta kommer främst att påverka renodlade nätbutiker som Snushjem och Snus365, men även dagligvaruaktörer online som Oda, Foodora Market och Wolt Market kommer att drabbas. De fruktar att förslaget kommer att vara förödande för den lilla innovationen som finns inom norsk dagligvarusektor.

Foodora Market och Wolt Market erbjuder expressleverans inom en halvtimme från beställning till leverans, vilket genererar många impulsköp där tobaksvaror står för en stor del av försäljningen. Foodora Market beräknar att förslaget kan leda till en 20 procentig minskning av omsättningen, vilket skulle vara katastrofalt för dem.

Oda och Foodora hoppas att regeringen kommer att överväga ett alternativ som tillåter försäljning av tobaksvaror i nätbutiker som en del av vanlig dagligvaruhandel. En undersökning gjord av SMB Norge visar att endast 2,9 procent av minderåriga som använder tobak har köpt det från en nätbutik. Detta stöder argumentet att ett förbud inte nödvändigtvis kommer att minska tillgängligheten för minderåriga, utan endast skada legala företag och arbetstillfällen.

I analysen kan vi se att förslaget om ett tobaksförbud på nätet kan ha allvarliga konsekvenser för små aktörer inom dagligvarusektorn, som Foodora Market och Oda. Det kan leda till nedläggning av verksamheter och förlust av arbetstillfällen. Samtidigt finns det tvivel kring effektiviteten av förslaget när det gäller att minska tillgängligheten för minderåriga. Det är viktigt att regeringen tar hänsyn till dessa aspekter innan beslutet fattas.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version